ONU sugereaza autoritatilor sa puna mai mult accent pe educatia tinerilor, in lupta cu HIV/SIDA



Autoritatile de la Chisinau trebuie sa educe tinerii, prin intermediul programelor scolare, cum sa evite infectarea cu HIV/SIDA si sa duca un mod sanatos de viata, iar Ministerul Educatiei si Tineretului si cel al Finantelor ar trebui sa se implice mai mult in aceasta problema. Declaratia apartine reprezentantului special al secretarului general ONU pe probleme HIV/SIDA in Europa de Est si Asia Centrala, Lars Kallings, transmite Info-Prim Neo.

Aflat intr-o vizita de lucru in Republica Moldova, acesta a declarat vineri, 24 octombrie, in cadrul unei conferinte, ca „a ramas socat de faptul ca discriminarea si stigmatul impotriva grupurilor vulnerabile si a persoanelor afectate de HIV/SIDA inca isi au locul intr-o societate dezvoltata din mai multe puncte de vedere”. De asemenea, Kallings a declarat ca tinerii din Republica Moldova sunt informati incomplet, superficial si incorect asupra acestei maladii, desi a apreciat poziti v efortul de pana acum al Moldovei in combaterea acestui fenomen, mentionand ca „Raportul RM cu privire la realizarile atinse pana la etapa actuala este unul dintre cele mai bune”. Actiunile Moldovei in aceasta privinta, a mentionat Kallings, „nu au fost inregistrate si in alte tari, unde ONG-urile de profil sunt de multe ori hartuite”.

Oficialul a sugerat autoritatilor moldovene sa ia exemplul occidentului si SUA in ceea ce priveste coordonarea intersectoriala a organelor de stat care se ocupa de problema HIV/SIDA si sectorul privat, in special companiile private, care „sa sustina prin activitatea lor, importanta activismului anti-SIDA in RM”.

De asemenea, reprezentantul Biroului Regional UNAIDS pentru Europa de Est si Asia Centrala, Sergey Furgal, a mentionat ca oficialitatile de la Chisinau ar trebui sa manifeste mai mult spirit de initiativa si sa comunice personal cu persoane bolnave de HIV/SIDA, dand exemplu de to leranta si implicare.

Potrivit prim-vicedirectorului Centrului National de Medicina Preventiva, Stefan Gheorghita, „legislatia RM in domeniu este perfecta”, iar „societatea nu trebuie sa se bazeze doar pe autoritati, deoarece rezultatele nu vor fi cele scontate”.

În acest moment, in Moldova sunt 585 de persoane infectate cu HIV/SIDA si care urmeaza tratament antiviral.

www.info-prim.md