Anual circa 7500 de cetateni ai Moldovei devin victime ale traficului de fiinte umane



Anual circa 7500 de cetateni ai Moldovei devin victime ale traficului de fiinte umane (aproximativ 1% din 750 mii de cetateni care lucreaza peste hotare), estimeaza Departamentul de stat al SUA. Organizatiile specializate in combaterea traficului de fiinte umane identifica anual circa 500 de victime. Restul persoanelor raman neidentificate.

Centrul International "La Strada”, in colaborare cu Organizatia Internationala pentru Migratie si Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului desfasoara la 21 si 22 octombrie o conferinta la care discuta mecanismele nationale de asistenta a victimelor traficului, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit Anei Revenco, presedinte „La Strada”, este necesar sa se caute solutii optime pentru rezolvarea problemei traficului de fiinte umane. „Este imposibil a stabili cu exactitate dimensiunile de raspandire a fenomenului traficului de fiinte umane in tara, pentru ca este o pr oblema ascunsa si pentru ca in Moldova lipseste un sistem unic de colectare a informatiilor de acest gen. Astfel, circa 60-65% dintre persoanele traficate raman neidentificate”, a mentionat Ana Revenco.

Lucia Gavrilita, viceministrul protectiei sociale, familiei si copilului afirma ca fiecare tara care a trecut prin perioada de tranzitie se confrunta cu astfel de probleme. „Guvernul R. Moldova lupta impotriva acestui grav fenomen. Mai mult ca atat, o relatie stransa intre societatea civila si autoritatile publice internationale va duce la rezolvarea problemei”, a declarat oficialul.

Conferinta este consacrata Zilei Europene Antitrafic (18 octombrie) si vizeaza aprecierea rezultatelor implementarii Mecanismelor Nationale de Referire (MNR) in cinci tari selectate (Bulgaria, Belarus, Moldova, Romania si Ucraina) prin analizarea practicilor existente si elaborarea recomandarilor pentru fortificarea aplicarii in practica a acestora.
< br>MNR este considerat un instrument inedit de colaborare intre structurile statale si societatea civila in combaterea traficului de fiinte umane si acordarea asistentei protectiei victimelor acestui flagel.

Parlamentul a aprobat si legea privind prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane nr. 241-XVI din 20.10.2005, legea principala care reglementeaza raporturile juridice in domeniu.

www.info-prim.md