Finalul Scolii de Vara Dezvoltarea abilităților tinerilor antreprenori prin aplicarea modelelor de afaceri sociale



Asociația Națională a Tinerilor Manageri (ANTiM) în colaborare cu Universul Dezvoltării SRL cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului si Sportului al RM (MTS) și fundației ARGIDIUS a desfăşurat  în perioada 17-21 august 2015 Școala de vară – Dezvoltarea abilităților tinerilor  antreprenori prin aplicarea modelelor de afaceri sociale.


În cadrul acestui proiect au participat 29 de tineri care doresc să aducă o schimbarea în localitatea unde activează și pentru care ar dori să aducă o plusvaloare.  Școala de vară a oferit tinerilor cu inițiativă oportunitatea să-și dezvolte abilitățile personale pentru a reuși pe viitor.
Metodele de lucru au fost  interactive  cu multe studii de caz si  practici pozitive. În cadrul şcolii s-au discutat urmatoarele subiecte:

  • Testarea abilităților profesionale individuale
  • Modelele de business şi aspectele practice a unei economii de piață
  • Crearea echipelor conform abilităților profesionale
  • Antreprenoriatul social și tipurile de afaceri sociale. Caracteristicile de bază a antreprenoriatului social. Antreprenorietul social şi responsabilitatea socială a companiilor.(RSC)
  • Transformarea ideilor într-un model de afaceri sustenabil. Componentele de bază ale procesului de iniţiere a afacerii. Surse de inspiraţie pentru identificarea ideilor de afaceri. Resursele necesare iniţierii afacerii. Interesul social/ Nevoile comunităţii
  • Planificarea afacerii sociale și evaluarea resurselor financiare. Surse de idei de afaceri. Modelul de afaceri. Segmente de consumatori. Valoarea produsului. Canale de distributie
  • Comunicarea și negocierea pentru realizarea afacerii sociale
  • Analiza de marketing și tehnici de promovare a unei afaceri sociale
  • Lucru în echipa asupra unui proiect pentru a fi realizat
  • Discuții cu oamenii de afaceri care au dezvoltat idei sociale de succes.
  • Prezentarea eficientă a unei idei de afaceri a echipelor formate în cadrul şcolii.

Pe durata şcolii de vară s-au format 5 echipe care au elaborat un concept de afacere şi care  vor fi susținute de către un mentor pe parcursul al următoarelor 3 luni. Echipele vor fi monitorizate cum realizează ideea propusă de către echipă.


Impresiile  participantilor şcolii de vară:

“Totul a fost minunat!”

“Totul a fost cu mult mai bun decit la ce mă aşteptam”

“Şcoala de vară a fost una cu program interesant, dar mult prea încărcat, spun asta deoarece e foarte obositor să petreci mai mult de 8 ore într-o încăpere ascultînd informaţie, care, pe alocuri, este greu de procesat.”

“Eu vă mulţumesc mult pentru informaţia oferită, pentru mine a fost o bună posibilitate de motivare, creşterea încrederii în forţele proprii, oameni noi, colegi cît şi profesori, parteneri cît şi potenţiali clienţi. Vă mulţumesc şi success în continuare. ”