Cele mai bune practici ale comunitatilor din Republica Moldova au fost distinse cu diplome de merit



pbp.jpgCele mai bune practici ale comunitatilor din Republica Moldova au fost distinse cu diplome de merit la o Ceremonie nationala de premiere, desfasurata la 16 octombrie 2008. Evenimentul este o componenta a Programului Bunelor Practici ale Autoritatilor Publice Locale, implementat de catre Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", in parteneriat cu Ministerul Administratiei Publice Locale si finantat de catre Consiliul Europei.

Astfel, 7 comunitati din Republica Moldova au fost recunoscute public pentru cele mai bune practici ale anului 2008. „Faptul ca aceste localitati au primit un statut oficial va impulsiona si alte comunitati sa fie mai active, mai solidare, sa se angajeze in parteneriate social-public-privat.", accentueaza coordonatorul de program al IDIS „Viitorul" Olesea Cruc.

Participare si parteneriate comunitare

Comuna Budesti dispune de un Centru pentru tineret si un stadion modern. Asta fiindca membrii comunitatii au reusit sa atraga fonduri din exterior, profitand de vizitele de studiu in localitatile infratite din Germania, Italia si Suedia. Astfel, 44 de tineri au fost implicati in proiectele implementate. Pentru ca au fost convingatori si au reusit sa promoveze interesele comunitare, localitatea Budesti a primit statutul oficial al Celei mai bune practici.

La randul sau, satul Tatarasti din raionul Straseni a fost nominalizat la categoria Participare si parteneriate comunitare. Asta fiindca cetatenii au demonstrat initiativa si solidaritate. În parteneriat cu administratia locala, au reusit sa ofere copiilor cu dizabilitati servicii sociale de calitate, evitand astfel plasarea lor in institutii rezidentiale. La amenajarea Centrul de Reabilitare si Integrare Sociala a copiilor cu dizabilitati „Incluziune" din Tatarasti au fost antrenati parintii si ai membri ai comunitatii: „De rand cu mai multi parinti, am ajutat la constituirea acestui centru, am vopsit, am varuit. Acest centru este foarte important pentru noi pentru ca nu ne lasa inima sa ne ducem copii la orfelinate. Gratie centrului ii putem ajuta chiar acasa..", relateaza mama unui beneficiar al Centrului.

Transparenta si etica publica

Pentru a permite cetatenilor sa se implice efectiv in solutionarea problemelor cu care se confrunta, administratia locala din Badiceni, raionul Soroca, a salutat crearea unui „sfat al cetatenilor". „Noi am pornit de la prevederile Legii privind administratia publica locala, care stipuleaza dreptul cetatenilor si a organizatiilor acestora de a  participa la orice etapa a procesului decizional, a prezenta autoritatilor publice locale recomandari privind diverse proiecte de decizie, supuse dezbaterilor.", sustine Profir Valuta, primar de Badiceni. O alta modalitate de asigurare a transparentei este radioul local, unde, intr-un format interactiv, sunt puse in discutie subiecte de pe agenda locala.
Mass-media locala a devenit un liant si pentru orasul Anenii Noi. Pentru a acoperi necesitatile de informare a celor 8 mii de locuitori, a fost creat un radio local, care, non-stop, abordeaza aspecte de interes comunitar, constituind un forum de dezbateri. „Participam la sedintele consiliilor raional si orasenesc pe care le difuzam in direct. Suntem la curent cu toate evenimentele care se intampla la noi in raion. Reporterii nostri aduc informatii operative din toate localitatile raionului.", accentueaza jurnalistul Eugen Margine.

Modernizarea managementului public local

Pentru crearea unei echipe de salubrizare in comuna Tigheci, raionul Leova, comunitatea a fost decernata cu statul Celei mai bune practici, la categoria Modernizarea managementului public local. „Prin crearea acestui serviciu am solutionat mai multe probleme. Mai intai de toate am  asigurat un caracter sistematic procesului de salubrizare in localitate, am creat trei locuri de munca, atragand in acest scop si surse de la Oficiul Fortei de Munca. Astfel, trei someri au primit de lucru, iar satul nostru a devenit mai curat.", constata primarul de Tigheci, Ion Para.

 

*  *  *

Comunitatea Sarata Galbena din raionul Hancesti  a fost nominalizata la acceasi categorie, pentru ca s-a reusit construirea unui stadion cu acoperire artificiala. Performantele sportive ale locuitorilor au adus recunoasterea nationala a satului, fapt ce i-a impulsionat pe cetateni sa colecteze fonduri pentru a sustine activitatile sportive. Entuziasmul lor i-a convins pe oficiali sa sprijine financiar aceasta initiativa comunitara.

Pentru exploatarea tehnologiilor informationale in activitatea autoritatilor publice locale, in primaria comunei Manta, Cahul, functionarii publici utilizeaza cele mai moderne softuri si comunica electronic cu partenerii regionali si nationali. „Daca inainte noi calculam salariul 5 zile, acum o facem in o singura zi, ne este mult mai usor [...] comitem mult mai putine greseli, lucrul contabililor a fost eficientizat considerabil.", relateaza contabilul-sef Zinaida Fortu.

Alte 4 localitati rurale au fost mentionate pentru inovatie si consecventa:

  • Cisla, Telenesti, pentru educarea tinerei generatii in spiritul protectiei mediului ambiant.
  • Petresti, Ungheni, pentru sustinerea paturilor vulnerabile.
  • Ciorescu, pentru transparenta sporita.
  • Plopi, Cantemir, pentru mobilizarea comunitatii la solutionarea problemelor locale.

Amintim ca cele 7 comunitati castigatoare au fost selectate din 64 care au participat la concursul national. Juriul a fost desemnat de catre reprezentanti ai institutiilor nationale, ai asociatiilor de primari, ai autoritatilor publice locale, ONG-urilor, sponsori, oficiali ai Consiliului Europei din Chisinau si din Strasbourg. Ceremonia nationala de premiere a celor mai bunelor practici se desfasoara al treilea an consecutiv.

#  #  #

    
Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org