Copiii ex-institutionalizati spun ca nu primesc alocatiile din partea statului



copii_institutionalizati_amici_dei_bambini.jpg20 de copii orfani ex-institutionalizati din diferite parti ale tarii, care au participat pe parcursul ultimului an la mai multe activitati organizate de Asociatia „Amici dei bambini", s-au adunat vineri, 17 octombrie, la Chisinau, pentru a-si impartasi problemele cu care se confrunta zi de zi.

Potrivit directorului Asociatiei „Amici dei Bambini Moldova", Stela Vasluian, au fost selectati sa participe la programele Asociatiei copii din mai multe internate, care fac parte din grup de risc sporit, dar au potential. „De situatia copiilor ex-institutionatizati nu prea se ocupa nimeni, din pacate. În momentul in care absolvesc institutia de tip rezidential, nu este nimeni care sa le intinda o mana de ajutor si sa le deschida o poarta ", a declarat pentru Info-Prim Neo Stela Vasluian.

Copiii reclama situatia financiara grea in care se pomenesc dupa ce pleaca din internate, lipsa interesului din partea autoritatilor de a-i ajuta in perfectarea actelor care le-ar confirma statutul de orfan sau chiar faptul ca nu benefiaciaza de facilitati in obtinerea unei locuinte.

Un tanar din Falesti a mentionat ca desi are toate actele in regula, el nu beneficiaza de alocatia lunara pe care ar trebui s-o aiba din partea statului. „M-am adresat de nenumarate ori primariei si consiliului raional si toti au spus ca o sa ma ajute, dar asa si nu mi s-a rezolvat problema, iar in situatia mea sunt mai multi colegi de clasa", a declarat Alexei.

„Nu cerem bani exagerat de multi, doar atati cati ne-ar ajuta sa invatam, sa existam", a declarat tanarut, mentionand ca are colegi care au abandonat liceul din cauza lipsei de bani.

Prezenta la intrunirea cu tinerii, reprezentantul Directiei municipale pentru protectia drepturilor copilului, Ana Cusnir, a spus ca municipalitatea nu are competentele necesare pentru a interveni in cazurile care se intampla in raioane. Aceasta i-a sfatuit pe copiii din raioane, care se adreseaza Primariei Chisinau pentru a le fi distribuite locuinte, sa apeleze mai degraba la autoritatile din localitatea de bastina, pentru ca lista solicitantilor este mult mai mica, astfel ca sansele devin mai mari.

De asemenea, doctorul in psihologie, Grigore Tapu, le-a spus copiilor sa incerce sa-si gaseasca un loc de munca temporar, „pentru ca banii alocati de stat, daca vin, sunt foarte putini".

La intrunire au fost invitati si ministrul protectiei sociale, familiei si copilului, Galina Balmos si ministrul educatiei si tineretului, Larisa Savga, insa nici una dintre parti nu a venit sa vorbeasca cu copiii.

 

Info-Prim Neo