EveryChild lanseaza o campanie de colectare de fonduri pentru reorganizarea unui gimnaziu-internat



everychildposter.jpgEveryChild Moldova in colaborare cu Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului (MPSFC) lanseaza o noua campanie de colectare de fonduri cu genericul „Tu faci viitorul". Banii acumulati vor fi folositi pentru sustinerea procesului de reorganizare a gimnaziului-internat din orasul Cahul, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit ministrului protectiei sociale, familiei si copilului, Galina Balmos, reorganizarea internatului din Cahul este unul dintre modelele care trebuie aplicate pentru indeplinirea Strategiei guvernamentale privind reorganizarea sistemului rezidential si reducerea, pana in 2012, cu 50 la suta a numarului de copii plasati in institutiile rezidentiale din republica. Faptul ca la Cahul, in premiera pe tara, s-a reusit separarea in cadrul unei institutii rezidentiale de invatamant a procesului educational de cel social este un indicator care motiveaza si incurajeaza continuarea reformei cu mai multa fermitate.

Pe langa obiectivul de acumulari de fonduri, campania „Tu faci Viitorul" are si scopul de a sensibiliza si mobiliza societatea in sustinerea dreptului copilului de a creste intru-un mediu familial sigur si protector, sustine Stela Grigoras, directorul EveryChild Moldova. Reorganizarea internatului din Cahul a fost lansata in vara anului 2007 si are ca obiective transformarea institutiei intr-un complex de servicii sociale bazate pe cresterea copilului intr-un mediu cat mai aproape de familie si comunitate. Este vorba de un centru de plasament temporar din cinci module familiale in care vor fi plasati copii pana la varsta de 16 ani, orfani sau ramasi temporar fara ingrijire parinteasca si opt apartamente sociale pentru copiii orfani absolventi ai internatului. Actualmente, din fondurile acumulate de EveryChild din partea donatorilor externi este sustinut procesul de transformare a blocului de studii in centru de plasament, mentioneaza Stela Grigoras.

EveryChild, impreuna cu administratia internatului, in colaborare cu Directia Generala Educatie si Tineret si Directia Asistenta Sociala din localitate lucreaza la integrarea copiilor aflati in internat in scolile din comunitate si reintegrarea lor in familia biologica sau extinsa. Începand cu 1 septembrie, toti cei 103 copii plasati in internat merg la scolile din comunitate.

Anterior, EveryChild Moldova in colaborare cu MPSFC au desfasurat alte doua campanii de colectare de fonduri cu genericul „Tu faci viitorul". Din banii colectati a fost procurata o casa pentru trei copii din Sarata Galbena, Hancesti, care si-au pierdut parintii si casa intr-un incendiu necrutator. De asemenea, a fost organizata o tabara de vara pentru circa 140 de persoane - asistenti parentali, asistenti sociali, copii din plasament si copii biologici din cinci localitati ale R. Moldova.

Reforma sistemului rezidential a fost lansata in 2007 odata cu aprobarea Strategiei si planului de actiuni de catre Guvern. Responsabil de implementarea reformei este desemnat MPSFC. Politicile elaborate sunt directionate spre sustinerea familiei si prevenirea abandonului si institutionalizarii copilului. 

Info-Prim Neo