Noi grade de secretizare a secretului de stat



Parlamentul a aprobat joi, 16 octombrie, in prima lectura, proiectul Legii cu privire la secretul de stat, care urmeaza sa inlocuiasca Legea cu privire la secretul de stat din 1994, transmite Info-Prim Neo.

Vicedirectorul Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Sergiu Burduja, a declarat ca, spre deosebire de legea in vigoare, proiectul defineste astfel de notiuni ca atribuirea informatiilor la secret de stat, secretizarea si desecretizarea informatiilor, gradul si parafa de secretizare, dreptul la acces si accesul la secret de stat, divulgarea si pierderea informatiilor atribuite la secret de stat s.a.

Actualele grade de secretizare (de importanta deosebita, strict secret, secret) urmeaza a fi substituite cu alte patru grade de secretizare: strict secret, secret, confidential, restrictionat. În functie de gradul de secretizare, sunt stabilite patru forme de acces la secret de stat, precum si termene pentru care se perfecteaza dreptul de acces la secret de stat. Pentru informatiile cu gradul de secretizare „strict secret" se stabileste un termen de secretizare de pina la 25 de ani, pentru informatii cu gradul de secretizare „secret" - de pina la 15 ani, pentru informatii cu gradul de secretizare „confidential" - de pina la 10 ani, pentru informatii cu gradul de secretizare „restrictionat" - de pina la 5 ani. Informatiile despre persoanele care colaboreaza sau au colaborat in secret cu organele care desfasoara activitate de informatii, de contrainformatii si operativa de investigatii se stabileste un termen de secretizare de pina la 75 de ani.

Temeiurile de refuz de acordare a dreptului de acces la secret de stat din legea in vigoare au fost completate cu urmatoarele: sprijinirea de catre cetatean a activitatii unui stat strain, unor organizatii straine sau cetateni straini apatrizi, ce cauzeaza prejudicii intereselor securitatii RM; partici parea cetateanului la activitatea partidelor, altor organizatii social-politice sau a asociatiilor obstesti, a caror activitate este suspendata sau interzisa; neexecutarea obligatiilor privind pastarea secretului de stat incredintat; comunicarea la perfectarea dreptului la acces a unor informatii incomplete sau neautentice; depunerea unei cereri de renuntare la cetatenia RM. În acelasi timp, este stabilit un mod special de acces la secret de stat al presedintelui si deputatilor Parlamentului, presedintelui RM, prim-ministrului si ministrilor. Modul special nu se va aplica in cazul persoanelor care detin multipla cetatenie.

Proiectul propune sa fie transmise in competenta Guvernului atributiile presedintelui R. Moldova de aprobare a structurii si componentei Comisiei interdepartamentale pentru apararea secretului de stat si Regulamentului acesteia, a Nomenclatorului informatiilor atribuite la secret. De asemenea, in proiect a fost inclus un nou domeniu de informatii atribuite la secret de stat - domeniul activitatii autoritatilor locale. Au fost extinse categoriile de informatii care nu pot fi secretizate.

În proiectul de lege au fost incluse si atributiile SIS in domeniul protectiei secretului de stat. Deputatii Aliantei Moldova Noastra (AMN) au atentionat ca noua lege va imputernici SIS cu obligatii suplimentare. „SIS, directorul caruia este numit de Parlament, devine tot mai mult un instrument de lupta cu oponentii politici ai guvernarii", a declarat deputatul AMN Alexandru Lipcanu. „Proiectul de lege contine prevederi care limiteaza accesul cetatenilor la informatie, in special al presedintilor de raioane, care nu fac parte din partidul de guvernamint", a reclamat deputatul AMN Leonid Bujor.

Deputatul Partidului Comunistilor, Vadim Misin, a declarat ca proiectul este bine pregatit, unul corect si binevenit. Potrivit deputatului comunist, prevederile noii legi nu aduc atingeri valoril or democratice.

Anterior, organizatii neguvernamentale au reclamat ca lista informatiilor clasificate ca si secret de stat este mai larga decat ar trebui in conditiile unui stat democrat si au propus reexaminarea proiectului, includerea in componentele sistemului national de protectie a unei clasificari echilibrate a informatiilor cu privire la secretul de stat, limitarea duratei de secretizare a informatiilor.

www.info-prim.md