Societatea civila din Transnistria este ingrijorata de situatia privind transplantul de organe umane




Societatea civila din regiunea transnistreana este ingrijorata de situatia privind transplantul de organe umane, transmite corespondentul Info-Prim Neo.

Proiectul de lege privind transplantul organelor si (sau) a tesuturilor omului este examinat in Parlamentul transnistrean. La momentul actual, ajutorul medical respectiv nu este acordat in regiune.

Vonform proiectului, transplantarea organelor poate fi aplicata doar in cazul, in care alte masuri nu pot salva viata suferindului. Donatorul este obligat sa-si dea acordul in forma scrisa. Medicii sunt obligati sa previna donatorul despre consecintele negative asupra sanatatii sale. Este stabilita o lista a organelor admise pentru transplantare: inima, plamanul, rinichiul, ficatul si alte organe si tesuturi. Nu pot fi transplantate organele si tesuturile, care tin de reproducerea urmasilor.

Societatea ciivila din regiune considera ca o astfel de lege deocamdata nu ar trebui sa fie adoptata in Transnistria. Astfel, saptamanalul Fundatiei de protectie a drepturilor omului si politicii efective mentioneaza, ca „la ziua de astazi aceasta lege ar aduce mai multe prejudicii, decat foloase. Ar suferi oameni nevinovati. Daca legile ar fi respectate de catre persoanele cu functii inalte, iar judecatorii ar fi independenti de acestia, legea ar putea fi aprobata. Sa adopti, insa, o astfel de lege in conditiile noastre este fara rost si riscant pentru oameni" - considera publicatia.

www.info-prim.md