Asociatia "SOMATO" lanseaza campania "Si tu ai dreptul"



Asociatia „SOMATO" din Balti, organizatie de activeaza in domeniul sanatatii mintale, anunta despre lansarea Campaniei „Si tu ai dreptul".

Campania este adresata comunitatii din Balti si va fi derulata pana in luna decembrie curent. „Nu excluderii sociale" este sloganul campaniei, care isi propune sa sensibilizeze opinia publica vizavi de problemele persoanelor cu probleme de sanatate mintala.

Presedinta Asociatiei „SOMATO", Jana Chihai, a spus in context ca au fost realizate spoturi audio si video, care vor fi difuzate la posturi TV si radio locale. „Prin aceste spoturi ne propunem sa promovam dezinstitutionalizarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala, care trebuie sa se bucure de drepturi egale, si antrenarea plenara a acestora in viata sociala", a remarcat Chihai.

În cadrul Campaniei „Si tu ai dreptul" vor fi editate lefleate ce vor contine istorioare despre viata discipolilor Centrului de Sanatate Mintala „SOMATO" din Balti, despre felul in care ei se integreaza in societate.

Asociatia „SOMATO" va edita doua numere de ziar („Si tu ai dreptul") cu un tiraj total de 600 de exemplare. Continutul acestora va fi axat pe probleme de sanatate mintala.

Campania „Si tu ai dreptul" va finaliza in luna decembrie, cand va fi organizata o masa rotunda la care vor participa beneficiari de servicii de sanatate mintala, factori de decizie din administratia publica locala, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale din Moldova.

Potrivit datelor oficiale, la Balti, oras cu o populatie de circa 130 mii de locuitori, la evidenta institutiilor medicale de resort sunt 2983 de persoane cu diverse probleme de sanatate mintala, dintre care circa 500 sunt copii si adolescenti.

La 10 octombrie, in lume, este consemnata Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Aceasta a fost instituita de Organizatia Mondiala a Sanatatii cu scopul de a asigura populatia cu un grad sporit la informatiile privind problemele de sanatate mintala.

# # #

Pentru mai multe informatii, va rugam, contactati
presedinta Asociatiei „SOMATO", Jana CHIHAI
Tel.: (231)35089, e-mail: jchihai@somato.md


NOTÄ‚ PENTRU EDITORI:

Asociatia „SOMATO" activeaza in domeniul sanatatii mintale din 1999. În 2004 obtine statut de institutie publica medico-sociala, fiind un model de servicii in domeniul sanatatii mintale. Administreaza Centrul de Sanatate Mintala „SOMATO".