Declaratia organizatiilor mass-media privind agresarea echipelor de stiri de la PRO TV Chisinau



Chisinau, 10 Octombrie 2008 - Organizatiile neguvernamentale de media condamna cu fermitate cazul iesit din comun care s-a produs la sectorul de politie Buiucani al capitalei, cand un cameraman PRO TV a fost retinut nemotivat si batut de catre politisti.

Mihai Sambra, care lucreaza in calitate de operator la PRO TV Chisinau, a fost retinut in strada si dus la comisariatul de politie Buiucani, unde a fost batut cu bestialitate de catre politisti pana si-a pierdut cunostinta. Potrivit medicului legist, cameramanul s-a ales cu comotie cerebrala si are nasul fracturat. Administratia postului tv nu exclude ca operatorul a fost retinut dupa ce acesta a filmat protestele Partidului Liberal in fata Ambasadei Rusiei la Chisinau.

O alta echipa PRO TV a fost bruscata de un politist si de catre vicecomisarul de Orhei, Petru Golban, in incinta Judecatoriei din aceasta localitate, in conditiile in care aceasta isi exercita misiunea.

Cazurile mentionate mai sus exprima incontestabil o sfidare si ignorare crasa de catre politie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale presei de a-si exercita obligatiile publice de supraveghetor si reprezentant al interesului public.

Cerem organelor abilitate ale statului sa investigheze cele doua cazuri si sa sanctioneze persoanele ce se fac vinovate de agresiunea la adresa jurnalistilor de la PRO TV. Solicitam, totodata, organismelor nationale sa asigure respectarea drepturilor si libertatilor jurnalistilor in exercitarea misiunii lor publice.

Ne adresam pe aceasta cale organismelor internationale, ambasadelor acreditate la Chisinau, sa ia atitudine fata de incalcarile flagrante ce se multiplica in R. Moldova pe segmentul exercitarii obligatiilor profesionale ale jurnalistilor.


Asociatia Presei Electronice
Asociatia Presei Independente
Centrul Independent de Jurnalism
Centrul de Investigatii Jurnalistice
Uniunea Jurnalistilor din Moldova
Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova
Portalul de stiri UNIMEDIA.md
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul „Acces-info"