Uniunea Jurnalistilor din Moldova va relua dezbaterile publice in aer liber



Chisinau, 3 Octombrie 2008 - Uniunea Jurnalistilor din Moldova va relua, incepand cu data de 12 octombrie 2008, dezbaterile publice in aer liber desfasurate in scuarul Teatrului de Opera si Balet din capitala si organizate in semn de protest fata de dominarea politica a Companiei Publice Teleradio-Moldova de catre partidul comunist aflat la guvernare.

Uniunea Jurnalistilor a initiat dezbaterile in aer liber la 10 decembrie 2007 si ele au continuat in scuarul Operei pana la sfarsitul lunii Mai. În lunile de vara dezbateri au avut loc si in localitati ale republicii.

La cele aproape 30 de editii ale dezbaterilor au putut sa-si exprime liber opiniile zeci de cetateni de la orase si sate, un mare numar de reprezentanti ai partidelor politice, organizatiilor societatii civile, lideri de opinie, jurnalisti. La manifestatii au participat zeci de mii de locuitori ai capitalei si ai fostelor centre judetene Soroca, Ungheni, Causeni. Impactul discursurilor rostite a fost sporit de mii de ori datorita faptului ca ele au rasunat in cadrul unor editii speciale organizate de postul de radio independent "Vocea Basarabiei", au fost expuse in jurnalele de stiri ale unor posturi de radio si de televiziune independente, in fluxurile de stiri ale agentiilor de presa, in reportajele plasate in paginile publicatiilor de presa scrisa independente.

Precum era de asteptat, nici un eveniment din cele cateva zeci de editii nu si-a gasit oglindire in programele de stiri ale televiziunii sau radioului public. În schimb Procuratura Generala, la demersul Serviciului de Securitate si Informatii, a deschis dosare penale si a desfasurat anchetari de intimidare impotriva unor directori de opinie si a participantilor care au luat cuvantul in cadrul dezbaterilor.

Editiile de toamna-iarna-primavara 2008-2009 a dezbaterilor publice in aer liber vor fi organizate in fiecare duminica in scuarul Operei Nationale intre orele 11.00 si15-00.

Uniunea Jurnalistilor din Moldova o initiat dezbaterile la apelul Organizatiei Natiunilor Unite care a anuntat campania de un an de zile de consemnare a aniversarii de 60 de ani de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, eveniment ce va fi marcat in plan global la 10 decembrie 2008.

Uniunea Jurnalistilor cheama cetatenii Republicii Moldova, organizatiile ne-guvernamentale din domeniul mass-media si de aparare a drepturilor omului, uniunile profesionale, partidele politice de orientare democratica sa se alature acestor manifestatii si sa participe activ la dezbaterile publice care urmaresc obiectivele emanciparii politice a audiovizualului public si consolidarii democratiei in Republica Moldova.

Uniunea Jurnalistilor din Moldova