Coruptia este privita de multi studenti si profesori ca o norma in unele universitati din Moldova



Coruptia este un fenomen institutionalizat si puternic inradacinat privit de multi studenti, profesori si lucratori administrativi ca o norma sociala in unele institutiile de invatamant universitar din Moldova, sustin membrii organizatiei nonguvernamentale „Centrul National pentru Transparenta si Drepturile Omului" (CNTDO).

Andrei Lutenco, director CNTDO, a comunicat in cadrul unei conferinte de presa ca monitorizarea fenomenului coruptiei in universitati a fost efectuata in cadrul proiectului „Monitorizarea si Prevenirea Fenomenului Coruptiei in Institutiile de Învatamant Superior din Moldova". În cadrul proiectului membrii CNTDO au organizat interviuri de grup si individuale cu studenti si abiturienti din cadrul Universitatii de Stat din Moldova (USM) si a Universitatii „Alecu Russo" din Balti.

Cercetarile efectuate arata ca pentru facilitarea admiterii se practica si in continuare falsificarea actelor, iar institutiile nu prevad mecanisme de verificare adecvata. În institutii nu se intreprind eforturi centralizate pentru reducerea plagiatului. Cu toate ca in mod declarativ implementeaza politici anticoruptie, institutiile nu duc o evidenta a fraudelor. „Pe parcursul ultimilor ani in cele doua universitati practic nu au fost sanctionati studenti pentru copiat sau careva acte de coruptie", a spus Lutenco.

Sursa citata a mai spus ca cele mai corupte facultati sunt evident, cele mai solicitate - facultatile de drept, economie si informatica. "Unii studenti platesc sume intre 50 - 100 lei pentru un colocviu si 100 USD pentru un examen. Protectionismul ramane si el unul dintre factorii care genereaza coruptia. Pentru o camera de doi intr-un camin studentesc tinerii achita sume de peste 100 USD administratorului caminului", a spus Lutenco.

Solicitata de BASA-press Aurica Chicu, administratorul unui camin a USM, a comunicat ca in camine studentii sunt cazati doar in baza bonului de repartizare oferit de la universitate. Costul unui asemenea bon este de 1230 de lei. "Plati suplimentare pentru obtinerea unui bon de cazare nu se solicita de la studenti din partea administratorului caminului, sau a altcuiva", a spus sursa citata.

Proiectul „Monitorizarea si Prevenirea Fenomenului Coruptiei in Institutiile de Învatamant Superior din Moldova", in valoare de 21 de mii de USD, a fost implementat din luna noiembrie 2007 cu sustinerea financiara a Fundatiei Eurasia. Scopul proiectului este pilotarea mecanismelor participative de monitorizare a transparentei si accesului la informatie a fraudelor academice si gestiunilor financiare la nivel de universitati.

Sursa: Basa Press