Tinerii jurnalisti au investigat cazuri de coruptie



Fara control medical studentii pot intra in posesia certificatelor medicale; modul in care cetatenii straini sunt pacaliti in magazinele, barurile si locurile turistice din Moldova; taxele ilegale ce trebuie achitate pentru inregistrarea loturilor de teren - sunt printre subiectele abordate de catre tinerii jurnalistii de investigatie in cel de al doilea numar al ziarului „Scurt circuit".

Ziarul a fost elaborat de o noua echipa de tineri jurnalisti, participanti la proiectul "Tinerii jurnalisti impotriva coruptiei", organizat de Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova, cu sustinerea Agentiei Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in RM (CCMSCM). Pe parcursul a trei luni, doi formatori cu experienta in jurnalismul de investigatie au ajutat 13 tineri jurnalisti la scrierea si pregatirea anchetelor reportericesti pe tema coruptiei, materiale care ulterior au fost publicate in ziar.

Premii au fost acordate autorilor celor mai bune articole de investigatie:

  • Iurie Sanduta, articol despre aurul de contrabanda, vadut pe strazi in apropierea Ministerului de Interne
  • Victor Mosneag, material despre companiile de recrutare ce inventeaza diferite modalitati de a extorca bani de la cautatorii de serviciu.
  • Daniela Dermengi, material despre un preot care nu permitea inmormantarea unui barbat in cimitirul din localitate, pentru ca acesta era de o alta religie.


Formatorii Vitalie Dogaru si Larisa Lozinschi considera ca multi dintre participanti au elaborat materiale destul de profesioniste pentru a fi publicate in presa nationala. "Era foarte interesant de a lucra cu acesti tineri jurnalisti, ei au manifestat un inalt grad de responsabilitate", a spus Raisa Loyinschi.

Aceasta publicatie de opt pagini va fi distribuita in centrele de resurse pentru tineret si in diferite localitati din Moldova. Prima editie a ziarului a fost elaborata in iunie de catre un alt grup de tineri participanti ai aceluiasi program. Scopul programului este de a intari rolul mass-media in lupta contra coruptiei.

SCSMCM este un program implementat de catre  Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED),cu suportul tehnic din partea Consiliul pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX. Este finantat de catre Corporatiei Provocarile Mileniului (MCC)  si coordonat de catre USAID in cadrul Programului Preliminar de tara pentru Republica Moldova (PPt)  Scopul general al Programului CCMSCM consta in consolidarea capacitatilor de monitorizare si advocacy a organizatiilor societatii civile si mass-media din RM pentru a contribui la prevenirea si combaterea coruptiei.
 
#####
 
Pentru mai multe detalii cu privire la eveniment sau la alte activitati media din cadrul programului, persoanele de contact sunt Roxana Teodorcic si Olivia Pirtac, telefon 29 54 04, (GSM) 068226682, (E-mail) rteodorcic@irex.md si opirtac@irex.md


NOTA: Puteti citi ziarul in format electronic descarcadu-l de pe adresa web http://www.ctj.md/scurtcircuit_2.pdf, sau il puteti lua gratuit in forma tiparita de la sediul CTJM!