Jurnalismul Civic pentru elevii din Sanatauca



Ce reprezinta jurnalismul civic si cel cetatenesc? Care este diferenta dintre jurnalismul civic si cel profesional? Care sunt scopurile si obiectivele jurnalismului civic? Cum putem fi jurnalisti civici?

Acestea au fost subiectele despre care reprezentantii Consiliului Local de Tineret si Copii din Sanatauca si membrii Senatului Scolaresc a Liceului Teoretic “Alexei Mateevici” satul Sanatauca, au aflat multe lucruri noi in cadrul seminarului informativ, ce s-a desfasurat pe data de 12 septembrie in incinta liceului din Sanatauca.

Elevii au manifestat un interes deosebit fata de acest subiect, activ participind atit in cadrul discutiilor cit si a jocurilor interactive prin intermediul carora si-au dezvoltat abilitatile de jurnalist civic.

În acest fel, participantii au aflat ca chiar si oamenii fara pregatire jurnalistica pot transmite informatii, iar acest lucru poate fi considerat act jurnalistic, atita timp cit informatia pe care o redau are o anumita valoare de stire. În acest fel, jurnalismul civic este un act de participare activa a cetatenilor la colectarea si analiza subiectelor de maxima importanta din societate.

În final, participantii au fost incurajati sa-si exprime atitudinile, opiniile si ideile fata de diverse evenimente ce au loc in societate, in calitate de jurnalisti civici, astfel contribuind activ la dezvoltarea societatii civile si la promovarea libertatii de exprimare.

Acest eveniment s-a desfasurat in cadrul Centrului de Resurse si Dezvoltare pentru Tranistria, proiect implementat de catre Asociatia Promo-LEX, cu suportul financiar oferit de National Endowment for Democracy.

Natalia Gligor,

Coordonator Departament ONG, CRDT