Consortiul lanseaza initiativa finantarii ONG-urilor de catre contribuabili



Patru organizatii neguvernamentale, unite intr-un Consortiu pentru dezvoltarea societatii civile din R. Moldova, propun modificari la lege, astfel incat contribuabilii interesati, sa poata cere ca o parte din impozitele pe care le achita sa fie transferate pe conturile unuia sau mai multor ONG-uri, transmite Info-Prim Neo.

„Este un mecanism clar, prin care cetateanul participa si directioneaza un anumit venit spre organizatiile care se afla si actioneaza, in viziunea lui, in serviciul publicului", a mentionat intr-o conferinta de presa Sergiu Ostaf,directorul executiv al Centrului de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova (CreDO).

Potrivit proiectului propus, la sfarsitul fiecarui an, salariatii pot cere angajatorului sa solicite Serviciului Fiscal de Stat sa transfere o parte din impozitele achitate pe conturile organizatiilor nonguvernamentale selectate.
„Va fi o struc tura transparenta de gestionare a conturilor", a mentionat directorul Centrului de Resurse "Tineri si Liberi", Antonita Fonari.

Autorii spun ca proiectul este „revolutionar pentru R. Moldova, reprezinta o realizare practica a dreptului cetateanului de a se implica in treburile publice". De asemenea, ei spun ca acest mecanism va stimula activismul civic al cetatenilor, pe de o parte, si implicarea mai activa a ONG-urilor in rezolvarea problemelor societatii, pe de alta parte.

În Moldova activeaza oficial peste 8 mii de ONG-uri, insa foarte putine dintre acestea sunt active, spune presedintele asociatiei „Eco-Tiras", Ilia Trombitki.
Întrebati care va fi impactul initiativei asupra bugetului statului, din moment ce o parte din bani nu vor mai ajunge in el, ci la ONG-uri, autorii au mentionat ca suma este insignifianta pentru buget, dar va contribui eficient la activitatea structurilor neguvernamentale.

Actua lmente organizatiile neguvernamentale sunt privite ca un segment suplimentar, secundar fata celui de stat, mai spun autorii proiectului. Sursa principala de finantare a ONG-urilor raman granturile. Mecanismele de finantare a programelor de utilitate publica, implementate de sectorul neguvernamental din contul resurselor din interiorul tarii, sunt imperfecte, ceea ce constituie un impediment in dezvoltarea durabila a organizatiilor societatii civile, mentioneaza acestia.

Din Consortiul pentru dezvoltarea societatii civile din R. Moldova fac parte: Centrul de Resurse „Tineri si Liberi", CReDO, Centrul Contact si Asociatia „Eco-Tiras".


www.info-prim.md