Patru ONG-uri si-au unit fortele pentru a fortifica procesul de dezvoltare a societatii civile



Patru organizatii neguvernamentale si-au unit fortele pentru a grabi si a fortifica procesul de dezvoltare a societatii civile in R. Moldova. Din consortiu fac parte: Centrul de Resurse „Tineri si Liberi”, Centrul de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale (CReDO), Centrul Contact si Asociatia „Eco-Tiras”.

Liderii organizatiilor au mentionat miercuri, 24 septembrie, intr-o conferinta de presa ca isi propun sa stabileasca un dialog intre omul simplu, ONG-uri si structurile statale, de pe urma caruia va beneficia societatea civila, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit membrilor consortiului, in contextul in care statul nu apreciaza corespunzator potentialul organizatiilor neguvernamentale in ce priveste o contributie deosebita la solutionarea sarcinilor social-economice ale tarii, se urmareste o colaborare mai stransa cu autoritatile publice locale, Guvernul si Parlamentul.

„Ne-ar place foarte mult ca aceasta colaborare sa inceapa cu Primaria si Consiliul municipal Chisinau, care poate sa-si faca timp printre marile lor dezbateri si pentru o discutie cu noi, ca sa vedem cum rezolvam anumite probleme ale societatii”, a mentionat directorul executiv al Centrului de Resurse “Tineri si Liberi”, Antonita Fonari.

În alt context, Antonita Fonari a mentionat ca organizatiile din consortiu isi doresc adoptarea Strategiei de dezvoltare a societatii civile pentru anii 2008 – 2011. Strategia este deja in Parlament, iar in viitorul apropiat urmeaza sa fie inclusa pe ordinea de zi a sedintei legislativului pentru a fi supusa dezbaterilor, a mai spus Antonita Fonari.

„Pentru a promova strategia, in urmatoarele luni vor avea loc consultari cu partidele politice care pot influenta luarea unei decizii”, a mentionat directorul executiv al CReDO, Sergiu Ostaf.

De asemenea, consultari vor avea loc si cu circa 600 de organizati i ale societatii civile. În septembrie – noiembrie vor fi desfasurate activitati de promovare a mai multor proiecte de lege, inclusiv Legea cu privire la filantropie si sponsorizare si un proiect de lege care prevede finantarea benevola a ONG-urilor.

Se preconizeaza organizarea a patru talk-show-uri, elaborarea unei pagini web a consortiului si desfasurarea unui mars de promovare a necesitatii adoptarii legilor vizate. Totodata, in luna noiembrie va fi organizat un Forum al ONG-urilor, cu scopul implicarii societatii civile in procesul de luare a deciziilor, la care sunt asteptate circa 100 de organizatii neguvernamentale.

Proiectul Consortiului pentru dezvoltarea societatii civile se evalueaza la 25 mii dolari si este finantat de catre Guvernul Romaniei, Proiectului PNUD „Dezvoltarea Societatii Civile” in Republica Moldova si Fundatiei Soros – Moldova.

www.info-prim.md