Societatea civila inainteaza obiectii vizavi de proiectul Legii cu privire la secretul de stat



Lista informatiilor clasificate ca si secret de stat este mai larga decat ar trebui in conditiile unui stat democrat, este de parere Transparency International-Moldova (TI-M). Organizatia propune reexaminarea acesteia, includerea in componentele sistemului national de protectie a unei clasificari echilibrate a informatiilor cu privire la secretul de stat, transmite Info-Prim Neo.

Expertul TI-M, Efim Obreja, a mentionat marti, 23 septembrie, intr-o conferinta de presa ca proiectul Legii cu privire la secretul de stat ar trebui sa prevada norme care ar asigura un echilibru adecvat intre libertatea de a primi sau de a comunica informatii si necesitatea de a impune restrictii pentru asigurarea securitatii nationale, integritatii teritoriale.

Potrivit lui Obreja, clasificarea excesiva a informatiilor ca fiind secret de stat sporesc costurile financiare ale guvernarii pentru protejarea acestora si, totodata, limiteaza nejustificat dreptul de acces la informatiile de interes public, contribuie la sporirea nivelului coruptiei, fiind subminata increderea publicului in organele guvernamentale.

Transparency International-Moldova recomanda, de asemenea, limitarea duratei de secretizare a informatiilor. Expertii organizatiei cred ca pentru informatiile cu mentiunea „strict secret” termenul ar trebui sa fie de 15 ani, pentru informatiile cu mentiunea „secret” – pana la 10 ani, iar pentru cele cu mentiunea „confidential” – 5 ani.

TI-M crede ca este necesar de a exclude din proiectul de lege prevederile care se refera la distrugerea informatiilor dupa expirarea termenului de secretizare.

Examinarea proiectului de Lege cu privire la Secretul de stat a fost organizata de Asociatia Obsteasca „Transparency International-Moldova” la initiativa Centrului „Acces-Info”.

 

Sursa: Info-Prim Neo