O persoana activa este una bine informata - ÃŽn Moldova se desfasoara Zilele dreptului de a sti



"O persoana activa este una bine informata". Acesta este genericul celei de-a V-a editii a Zilelor dreptului de a sti, care se desfasoara in R. Moldova intre 22 si 28 septembrie. Evenimentele sunt organizate de catre Centrul de promovare a libertatii de exprimare si a accesului la informatie „Acces-info" in colaborare cu alte organizatii neguvernamentale, transmite Info-Prim Neo.

Zilele dreptului de a sti au demarat cu o conferinta cu tema „Accesul la informatie: legislatie, realitate, perspective". Pe parcursul saptamanii vor fi organizate mai multe conferinte, mese rotunde si seminare, in cadrul carora vor fi puse in discutie cooperarea dintre institutiile publice, mass-media si societatea civila, relatiile dintre presa si autoritatile de stat, libertatea intrunirilor ca mijloc de exercitare a dreptului la libertatea de exprimare etc. În premiera, in acest an, astfel de evenimente vor fi organizate si alte l ocalitati decat in capitala.

Scopul este informarea populatiei despre drepturile si modalitatile de solicitare a informatiei oficiale, caile de adresare in instanta de judecata, sensibilizarea reprezentantilor autoritatilor publice privind realizarea riguroasa a dreptului la informatie etc.

Presedintele Centrului „Acces-info",Vasile Spinei, sustine ca pe parcursul a cinci ani situatia la capitolul respectarii dreptului la acces la informatie s-a imbunatatit. Rezultatele ultimelor monitorizari sunt, totusi, triste. „Lucrurile nu se schimba, insa, peste noapte. Atunci cand e vorba de realizarea dreptului la acces la informare, trebuie sa schimbam mentalitatea, atat a functionarului, cat si a cetateanului, a ONG-istului si a ziaristului", spune Vasile Spinei. Daca timp de opt ani „Acces-Info" s-a axat pe instruirea functionarilor, acum organizatia isi propune sa lucreze mai mult cu populatia, care nu-si cunoaste dreptur ile, inclusiv dreptul la informatie. „Trebuie sa spunem cetateanului: ai dreptul sa intrebi despre banii tai, munca ta, impozitele tale. Întreaba unde s-au dus banii tai, cat s-a cheltuit pentru reparatia drumului, constructia cladirii etc.", indeamna Vasile Spinei.

Viceministrul administratiei publice locale, Sergiu Tatarov, sustine ca autoritatile au obligatia de a asigura accesul la informatie, insa ele „nu pot pune in traista" aceasta informatie, daca cetateanul nu o cere. Sergiu Tatarov spune ca sistemul de comunicare cu presa si cetatenii se afla in continua perfectionare si ca lucrurile au evoluat considerabil in ultimul timp. Astfel, sedintele Guvernului sunt publice, toate autoritatile publice centrale, dar deja si cele locale de nivelul la doilea, au pagini web, unde este expusa toata informatia necesara. În toate autoritatile centrale au fost formate servicii de presa sau desemnate persoane responsabile de relatiile cu mass-media . „Legea cu privire la accesul la informatie obliga autoritatile sa ofere informatia, fara a intreba motivul pentru care cetateanul solicita informatia. Desigur exista anumite rezerve in ceea ce tine realizarea acestor prevederi", mentioneaza Sergiu Tatarov. Potrivit viceministrului, acestea se datoreaza, in principal, nivelului de cultura administrativa a functionarului public.

La 28 septembrie in circa 65 de tari este marcata Ziua internationala a dreptului de a sti.

www.info-prim.md