Investitii de 280 mii euro in managementul deseurilor menajere solide din raionul Falesti



În urmatorii 2 ani oamenii din raionul Falesti vor primi mai multa informatie despre managementul adecvat al deseurilor menajere solide prin intermediul unui program pentru care Comisia Europeana a alocat 282,173 mii euro, transmite Info-Prim Neo.

Banii vor fi investiti in scopul constientizarii ecologice a populatiei privind colectarea selectiva a deseurilor, vor fi organizate mese rotunde, seminare, ateliere de instruire cu reprezentantii organelor APL, agentilor economici, ONG- urilor de mediu, tinerilor si elevilor din institutiile de invatamant, se spune intr-un comunicat al Consiliului Raional Falesti.

Totodata, se preconizeaza constructia a 50 de platforme pentru colectarea selectiva a deseurilor, confectionarea si amplasarea a 200 de containere, procurarea unui automobil specializat pentru transportarea deseurilor menajere solide din localitatile apropiate la depozitul centralizat, amenajarea a doua gunoisti in primariile Sarata Veche si Hiliuti, construirea a 2 platforme de compostare a deseurilor organice.

Potrivit comunicatului, proiectul „Stabilirea managementului adecvat al deseurilor menajere solide in raionul Falesti" are drept scop si rezultat final imbunatatirea managementului deseurilor menajere solide si dezvoltarea infrastructurii in domeniu a organelor administratiei publice locale din raion.

Proiectul prevede continuarea actiunilor deja implementate in orasul Falesti in anul 2007, cu extinderea lor la nivel raional. Astfel, diferite actiuni de protectie a mediului si gestionare corecta a deseurilor vor fi desfasurate in localitatile primariilor Calugar, Musteata, Risipeni, Scumpia, Falestii Noi, Panzareni, Glinjeni, mentioneaza sursa citata.

Proiectul va fi implementat in parteneriat cu Consiliul Judetean Iasi, Romania, primaria orasului Falesti, Asociatia Obsteasca „Cutezatorul" din Falesti, Centrul Regional de Mediu din Moldova si Fundatia Corona Iasi, Romania si face parte din Programul de Vecinatate Romania - Republica Moldova 2004-2006. 

 

www.info-prim.md