Copii cu disabilitati si-au petrecut sejurul intr-o tabara in conditii antisanitare



250 de persoane, copii cu disabilitati si insotitorii lor, si-au petrecut sejurul intr-o tabara de vara in conditii antisanitare, acuza cinci organizatii din domeniul social, transmite Info-Prim Neo.

Presedintele Asociatiei „Motivatie", Nicolae Besliu, a precizat joi, 18 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa ca peste 100 de copii impreuna cu insotitorii lor si specialisti din cinci centre de realibitare din Chisinau, Criuleni, Cahul, Comrat si Peresecina, au participat la o tabara de vara in luna august in cadrul proiectului „Oportunitati mai bune pentru copiii cu disabilitati". În acest scop, asociatia a cotractat un agent economic, patronul taberei de vara pentru odihna copiilor „Prietenie" din satul Slobozia-Dusca, raionul Criuleni, care in schimbul a 186 mii lei s-a obligat sa ofere cazarea si alimentatie participantilor.

 

 



În momentul cazarii copiilor, tabara nu era pregatita. În camere nu era efectuata curatenia si dezinfectarea, a declarat Nina Negru de la „Motivatie". În dormitoare lipseau lucruri elementare, cum ar fi: cuiere pentru haine, cearceafuri, prosoape. Potrivit Ninei Negru, alimentarea copiilor era incorecta si insuficienta. Fructele, legumele, carnea si lactatele erau doar pe hartie. La evaluarea rezultatelor taberei, unii parinti au scris: „se intampla sa ne culcam flamanzi", a mentionat sursa citata.

Gheorghe Mogaldea din Calarasi, unul dintre copii care s-a odihnit in tabara, a povestit ca fetele de masa erau murdare, iar mancarea era de foarte multe ori cruda. Toate felurile de mancare, de la ceaiul de dimineata si pana la cina, se serveau cu o singura lingura. În veceu era un miros insuportabil, nici un vas de toaleta nu avea colac, iar peretii erau plini de mucegai. „Copiii cu disabilitati au rar sansa sa-si petreaca frumos timpul liber si nu este bine cand le este furata aceasta bucurie", a spus Gheorghe.

Parintele unui copil cu disabilitati, Varvara Cucuruzeanu de la ASCHF Peresecina, spune ca parintii erau cei care faceau curat. Aceasta nu ar fi fost o problema, daca nu ar fi lipsit solutii dezinfectante si ustensile. În lipsa unui tomberon, gunoiul era aruncat direct la iesirea din tabara, langa padure. Scurgerea din baie era infundata si apa se intorcea in cada atunci cand copiii faceau baie, a mentionat Varvara Cucuruzeanu.

În urma cu doua zile, Asociatia „Motivatie" a inaintat un demers la Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, prin care au solicitat sa fie efectuat un control sanitar riguros la tabara „Prietenia". De asemenea, asociatia va consulta un jurist pentru a cerceta posibilitatea de a actiona in judecata patronul taberei.

Directorul firmei in gestiunea careia se afla tabara nu a fost de gasit pentru a comenta acuzatiile. Solicitat de Info-Prim Neo, personalul taberei „Prietenia" a declarat ca tabara nu activeaza dupa inchiderea sezonului estival si conducerea vine foarte rar. 

 

 

www.info-prim.md