A fost lansat site-ul oficial al autonomiei gagauze



Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, in colaborare cu autoritatile din Gagauzia au lansat joi, 18 septembrie, site-ul oficial al regiunii: www.gagauzia.md, transmite Info-Prim Neo.

Expertul IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, a precizat in conferinta de presa, ca prin intemediul portalului se va oferi asistenta tehnica si de consolidare participativa a dezvoltarii oraselor si localitatilor din autonomie.

Prin constituirea site-ului se intentioneaza promovarea standardelor europene in administrarea treburilor publice, practicilor pozitive, conforme principiilor concurentei libere, dar si promovarea transparentei mecanismelor decizionale. Portalul, care este creat la initiativa bascanului Mihail Formuzal, reprezinta un component-cheie al programului „Dezvoltarea economiei locale prin actiune si alianta”.

Potrivit bascanului, se intentioneaza stimularea inves titiilor in autonomie, in conditiile in care acestea reprezinta doar 1,7% din volumul total pe tara. „De regula, investitorii nu ajung mai departe de 10 kilometri de capitala. Asta fiindca cunosc prea putine despre localitatile si regiunile Moldovei”, a accentuat guvernatorul autonomiei.

Site-ul va avea versiuni in limbile romana, rusa, gagauza si engleza. Portalul ofera informatii despre zona economica libera, facilitatile fiscale pentru investitori, mecanismele interactive in procesul decizional.

IDIS „Viitorul” preconizeaza editarea Ghidului Investitorului in Gagauzia si elaborarea unor strategii de dezvoltare economica a regiunii. Initiativa data este sustinuta de LGI-OSI (Budapesta) si Fundatia Soros-Moldova.

Costul programului „Dezvoltarea economiei locale prin actiune si alianta” este de 80 mii dolari.

www.info-prim.md