Societatea civila si autoritatile locale conlucreaza pentru eficientizarea gestionarii deseurilor



Consiliul raional Falesti a lansat la 18 septembrie curent proiectul „Stabilirea managementului adecvat al deseurilor menajere solide in raionul Falesti".

La 18 septembrie curent in sala de sedinte a Consiliului raional Falesti a fost lansat proiectul „Stabilirea managementului adecvat al deseurilor menajere solide in raionul Falesti", sustinut financiar de Comisia Europeana prin Programul de Vecinatate Romania - Republica Moldova 2004-2006.

Aplicant si beneficiar direct al proiectului este Consiliul raional Falesti. Proiectul are o valoare de 282.173 Euro si va fi implementat pe o perioada de 24 de luni, in parteneriat cu Consiliul Judetean Iasi, Romania, primaria orasului Falesti, Asociatia Obsteasca „CUTEZÄ‚TORUL" Falesti, Centrul Regional de Mediu din Moldova si Fundatia Corona Iasi, Romania.
Scopul si rezultatul final al proiectului consta in imbunatatirea managementului deseurilor menajere solide si dezvoltarea infrastructurii in domeniu a organelor administratiei publice locale din raionul Falesti.

În cadrul proiectului respectiv vor fi construite 50 de platforme pentru colectarea selectiva a deseurilor, confectionate si amplasate 200 de containere, va fi procurat un automobil specializat pentru transportarea deseurilor menajere solide din localitatile apropiate la depozitul centralizat, amenajate doua gunoisti in primariile Sarata Veche si Hiliuti, construite 2 platforme de compostare a deseurilor organice.

În scopul constientizarii ecologice a populatiei privind colectarea selectiva a deseurilor vor fi organizate mese rotunde, seminare, ateliere de instruire cu reprezentantii organelor APL, agentilor economici, ONG- urilor de mediu, tinerilor si elevilor din institutiile de invatamant. Vor fi confectionate si amenajate 10 panouri informative, editate si distribuite o serie de brosuri si pliante, organizate programe speciale la radio, TV, articole publicate in mass-media pe tematica proiectului.

Trebuie de mentionat faptul ca proiectul respectiv prevede continuarea actiunilor deja implementate in orasul Falesti in anul 2007, cu extinderea lor la nivel raional. Astfel, diferite actiuni de protectie a mediului si gestionare corecta a deseurilor, vor fi desfasurate in localitatile primariilor Calugar, Musteata, Risipeni, Scumpia, Falestii Noi, Pinzareni, Glinjeni s.a.

La sedinta de lansare au participat 50 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale din Republica Moldova si Romania, serviciilor desconcentrate in domeniu, ONG- urilor de mediu, partenerilor proiectului, mass media. Alocutiuni asupra proiectului si Programului de Vecinatate Romania- Republica Moldova au tinut Nina Botezatu, presedintele raionului Falesti, managerul proiectului, dna Speranta Olaru, managerul proiectului TACIS CBC, Delegatia Uniunii Europene in Moldova, dna Aurelia Farari, Punctul National de Contact Moldova, dna Silvia Vasile, inspector al serviciului Proiecte, Consiliul Judetean Iasi, Ina Coseru- expert al proiectului, Centrul Regional de Mediu din Moldova, Pavel Ivanciuc,primarul or. Falesti s.a..

Pentru informatii suplimentare contactati Centrul de cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana Falesti, Vitalie Cimpoies, coordonator de proiect, tel.:259 24252, e-mail: Consiliu_falesti@yahoo.com, veco@rambler.ru