Perspectivele de aderare a Republicii Moldova la conventia ONU privind statutul apatrizilor



Recent, la Ministerul Dezvoltarii Informationale s-a desfasurat o sedinta a conducerii ministerului cu Reprezentantul Înaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR), dl Petrus Wijninga, in cadrul careia au fost discutate probleme ce tin de situatia apatrizilor in Republica Moldova si perspectivele de aderare a tarii noastre la Conventia ONU privind statutul apatrizilor.

Problema apatrizilor este una extrem de importanta si, prin urmare, sunt intreprinse masuri de documentare, legalizare si creare a conditiilor favorabile de trai pentru apatrizii din Republica Moldova. Declaratii in acest sens a facut dl Oleg Rotaru, viceministrul Dezvoltarii Informationale in cadrul intrevederii de astazi.

Reprezentantul ICNUR, dl Petrus Wijninga s-a pronuntat pentru perfectionarea legislatiei nationale in acest domeniu, introducerea unor modificari in caz de necesitate si instruirea specialistilor responsabili de problemele ce tin de apatridie.
Potrivit dlui Rotaru, in prezent exista unele mecanisme interne si externe pentru implementarea mai multor tratate internationale in ceea ce priveste apatridia, la care Republica Moldova este parte, subliniind faptul ca, legea Cu privire la statutul juridic al cetatenilor straini si al apatrizilor, stabileste drepturile apatrizilor la munca, odihna, ocrotirea sanatatii si stabileste principiile de baza privind statutul apatrizilor.

La intrevedere au fost discutate si unesle aspecte privind practica unor state-membre ale Uniunii Europene, care ar contribui la examinarea si solutionarea problemelor in acest sens.

În concluzie, dl Rotaru a mentionat ca semnarea unui tratat implica doua etape de baza: etapa prealabila si etapa de implementare. În cadrul etapei prealabile va fi evaluat impactul tratatului asupra apatrizilor, precum evaluarea perspectivelor perfectionarii legislatiei nationale in acest domeniu, tinind cont de tendintele corelarii acesteia cu reglementarile Uniunii Europene.


Informatie oferita
de Sectia relatii cu publicul
a Ministerului Dezvoltarii Informationale