Mai multe ONG-uri solicita transparenta in procesul de numire a avocatilor parlamentari



Organizatiile pentru promovarea drepturilor omului sint ingrijorate in legatura cu intransparenta si incertitudinea privind candidaturile avocatilor parlamentari.

Marti, intr-o conferinta de presa la Agentia INFOTAG, Sergiu Ostaf, director executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, a apreciat ca practica actuala de selectare a celor patru ombudsmani nu corespunde principiilor de transparenta si de implicare a societatii civile.

"În iulie 2008, au expirat mandatele a doi avocati parlamentari (Raisa Apolschi si Iurie Perevoznic), iar in august 2008, a decedat avocatul parlamentar Ivan Cucu. Astfel, exista trei posturi vacante de ombudsmani. De asemenea, a fost creat un post nou - avocatul parlamentar al copilului, postul fiind vacant pina in prezent. În aceste conditii, Centrul pentru Drepturile Omului se afla intr-o incertitudine institutionala majora. Selectarea candidatilor este insuficient de transparenta, nu implica cercurile profesionale de drepturile omului. Comisia parlamentara pentru drepturile omului elaboreaza un aviz asupra candidaturilor propuse de Presedinte sau 20 de deputati. În practica, atit in comisiile specializate, cit si in Parlament lipsesc discutiile publice asupra candidaturilor propuse", a afirmat Ostaf.

Evghenii Golosciapov, director executiv al Amnesty International Moldova, a opinat ca procedura de numire deschisa si interactiunea intensa cu organizatiile neguvernamentale (ONG) este una dintre cele mai bune cai de gasire a celor mai merituosi candidati pentru cele patru functii vacante. "Avocatii parlamentari detin imputerniciri largi. Daca ei le folosesc corect, pe deplin si in permanenta, atunci ei pot influenta considerabil situatia din domeniul drepturilor omului. Dar pentru ca aceasta functie sa fie intr-adevar eficienta, este necesar ca avocatii parlamentari sa fie profesionisti, merituosi si activi, gata sa lupte pentru valorile drepturilor omului si sa-si indeplineasca obligatiile cu cea mai mare responsabilitate", a declarat Golosciapov.

ONG-urile cheama autoritatile sa initieze procedura de numire a avocatilor parlamentari, iar in cazul in care aceasta a inceput, sa faca publica informatia privitor la aceasta; sa urmeze in procedura de numire a candidatilor pentru posturile de avocati parlamentari principiile si practicile de buna guvernare, transparenta si de implicare a actorilor interesati; sa se respecte cerintele de inalta competenta profesionala in domeniul drepturilor omului si o reputatie ireprosabila pentru candidati.

 

INFOTAG