Comitetul Helsinki este impotriva includerii termenului de "orientare sexuala" in proiectul de lege



Reprezentantii Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) sustin ca societatea moldoveneasca nu este pregatita din punct de vedere moral sa accepte sintagma de "orientare sexuala" in proiectul de lege cu privire la prevenirea si combaterea discriminarii.

Directorul executiv CHDOM, Teo Carnat a declarat luni, 15 septembrie curent, in cadrul unei conferinte de presa, ca sintagma de "orientare sexuala" este impusa fortat de catre institutiile europene, in timp ce o buna parte din reprezentantii societatii nu pot accepta aceasta formula, o serie de organizatii religioase, anuntand ca vor recurge la proteste in masa.

"In acelasi timp, daca termenul de "orientare sexuala" nu va fi inclus in proiectul legii cu privire la prevenirea si combaterea discriminarii, guvernul de la Chisinau ar putea fi actionat la CEDO", considera Carnat.

De asemenea, Carnat, sustine ca proiectul de lege cu privire la antidiscrimanre este sortit esecului, deoarece contine o serie de carente si nu prevede sanctiuni concrete in cazurile de discriminare si nici nu defineste in ce consta termenul de "principiul non-discrimanarii". De asemenea, Carnat considera ca in noul proiect de lege ar trebui incluse si prevederile privind instituirea unui organ competent, care ar verifica si ar sanctiona astfel de cazuri.

In acelasi timp, directorul executiv al Centrului de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, membrul al Coalitiei Nediscrimanre, a declarat ca includerea termenului de "orientare sexuala" tine mai mult de acceptare, si nu de propagarea acestor valori.

"Ar trebui aduse argumente reale, si nu bazate pe texte religioase. Inca nu a fost inregistrat nici un caz de cadere si de criza sociala, in tarile unde a fost inclus in legislatie acest termen. Scopul legii este de a proteja si nu de a promova" a mentionat Ostaf.

De asemenea, Coalitia Nediscriminare care lucreaza asupra proiectului de lege impreuna cu expertii Ministerului de Justitie, considera ca in proiectul de lege, ar mai trebui incluse o serie de prevederi, ce tin aplicarea unor sanctiuni economice, asigurarea unor actiuni de prevenire a cazurilor de dicriminare, precum si o modalitate de conlucrare cu avocatii parlamentari.

De mentionat ca proiectul de lege privind prevenirea si combaterea discriminarii urmeaza a fi discutat saptamana curenta, la Ministerul Justitiei, in cadrul unor consultatii publice. Ulterior, documentul urmeaza a fi prezentat spre examinare Parlamentului.

REPORTER.MD