Colaborare in domeniul azilului intre R. Moldova si Olanda



08_09_15refugium.jpgAstazi, 15 septembrie, in incinta Sky Tower Center, str. Vlaicu Pircalab, si-a inceput lucrarile seminarul international de doua zile (15, 16 septembrie) Sistemul de azil din Republica Moldova si Olanga si politici de repatriere si integrare a refugiatilor din ambele tari, sustinut financiar de catre Comisia Europeana in cadrul programului TAIEX.

Seminarul a fost deschis de catre Anre Baas, expert, Olanda, Petrus Wijninga, Reprezentantul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati in Moldova si dna Ecaterina Silvestru, Director al Directiei Refugiati, care au impartasit ideea utilitatii acestei intilniri inclusiv datorita experientei acumulate de catre colegii din Olanda si, mai cu seama, importanta acesteia pentru reprezentantii structurilor guvernamentale moldovenesti activitatea carora au tangente cu problematica refugiatilor, inclusiv a organizatiilor non-guvernamentale implicate in solutionarea problemelor cu care se confrunta aceasta categorie de persoane.

Organizatorii acestei intruniri, Directia Refugiati din cadrul Biroului Migratie si Azil a Ministerului de Interne a R.Moldova si Agentia Centrala pentru receptia solicitantilor de azil din Olanda, au elaborat o agenda bogata, punind accentul pe diversitatea aspectelor si formelor de abordare a problematicii azilului.

Rapoartele prezentate de: dra Natalia Postaru, Sef-adjunct, Directia Refugiati - Sistemul de azil din R.Moldova, cadrul legislativ si instrumental  si dna Natalia Guma, Consultant, Directia Refugiati - Integrarea Refugiatilor in R.Moldova - au servit drept punct de plecare in dezvaluirea specificului sistemului de azil din Moldova.

Cea mai mare parte a seminarului este dedicata policicilor de repatriere si integrare a refugiatilor in Olanda. Astfel, in prima zi invitatii din cele trei state - Ucraina (Serviciul Migratie din Odesa, Centrul de receptie din Odesa), Romania (Serviciul Roman Migratie) si R.Moldova (reprezentanti ai Directiei Refugiati, Biroului Migratie si Azil, Ministerului de Interne, Ministerului Dezvoltarii Informationale, Ministerului Protectiei Sociale, Ministerului Administratiei Publice Locale, Ministerului Educatiei si Stiintei, organizatiilor non-guvernamentale: Centrul de drept al Avocatilor, Salvati Copiii Moldova, Societatea pentru refugiati, Centrul de Caritate pentru refugiati etc.) vor audia comunicatele colegilor din Olanda (dnii: Anre Baas, Alexandra Krawczynska, Errol Nijsen - experti, Ministerul Justitiei) axate pe sistemul de azil existent in aceasta tara; legea olandeza a strainilor etc. Un alt aspect al temei abordate consta in sistemul de organizare si functionare a centrelor de cazare a solicitantilor de azil si refugiatilor recunoscuti; rolul si responsabilitatile centrului pentru receptionarea solicitantilor de azil (Olanda) in cazul afluxului si refuxului solicitantilor de azil; cooperarea cu partenerii locali si internationali. Un aspect nu mai putin important pus in dezbatere consta in aplicarea corecta si fara descriminare a politicii si practicii de repatriere a acestor persoane; organizarea repatrierii voluntare; cooperarea cu organizatiile non-guvernamentale si voluntarii, practicile si metodele specifice de munca etc.

În cea de-a doua zi, 16 septembrie, vor fi prezentate comunicate legate de Legea integrarii Olandeze; modelul Olandez de integrare; unele programe de integrare; integrarea in municipalitate; sistemul de receptie Olandez a grupurilor vulnerabile de persoane; receptia minorilor neinsotiti, receptia mamelor singure, protectia etc. 

Cor. Refugium