Coalitia Nediscriminare va promova adoptarea politicii de ne-discriminare



Coalitia Nediscriminare va promova adoptarea politicii de ne-discriminare in R. Moldova in cadrul unui nou proiect, lansat luni, 15 septembrie, intr-o conferinta de presa, transmite Info-Prim Neo. Vera Turcanu, presedintele Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), a declarat ca, prin acest proiect, Coalitia Nediscriminare isi propune sa obtina, pana la inceputul anului viitor, adoptarea Legii cu privire la prevenirea si combaterea discriminarii, pentru a detensiona si a solutiona cazurile de discriminare. Proiectul legii a fost elaborat de catre Ministerul Justitie (MJ) si a fost propus spre consultare societatii civile.


Potrivit lui Nicolae Radita, presedintele Centrului National al Romilor (CNR), membrii coalitiei vor participa activ in procesul de elaborare a legii si vor monitoriza implementarea politicilor de prevenire si combatere a discriminarii. În mai multe localitati din republica vor fi organizate mese rotunde, in cadrul carora va fi luata in dezbatere problematica legata de discriminare si vor fi colectate propuneri relevante pentru imbunatatirea cadrului legal, care ulterior vor fi inaintate MJ. Persoanele care au avut de suferit de pe urma cazurilor de discriminare vor putea solicita consultanta juridica la linia fierbinte 08003- 8003.

Sergiu Ostaf, directorul executiv al Centrul de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din R. Moldova (CreDO), a mentionat ca proiectul de lege corespunde in mare parte principiilor si practicilor europene, dar necesita anumite imbunatatiri, in lipsa carora legea va ramane un document declarativ si ineficient. Coalitia Nediscriminare propune o serie de modificari la proiectul de lege. Coalitia recomanda, printre altele, sa fie creat un cadru institutional pentru prevenirea discriminarii. Astfel, responsabilitatea de investigare si solutionare a cazurilor de discriminare sa revina avocatilor parlamentari si Con siliului contra discriminarii - organ consultativ pe langa institutia de avocati parlamentari, format din reprezentanti ai societatii civile. De asemenea, coalitia solicita ca in Comisia guvernamentala pentru prevenirea si combaterea discriminarii sa fie inclusi si reprezentanti ai societatii civile.

Teodor Carnat, director executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova (CHDOM), organizatie care nu face parte din Coalitia Nediscriminare, este de parere ca mecanismul propus de coalitie va fi unul ineficient deoarece avocatii parlamentari au si acum atributii de prevenire si combatere a discriminarii. CHDOM propune sa fie creata functia de ombudsman specializat in cercetarea si sanctionarea cazurilor de discriminare, institutie care exista practic in toate tarile UE. Proiectul de lege este criticat de mai multe organizatii religioase, care cer excluderea sintagmei „orientare sexuala" ca si criteriu de discriminare. Teodor Carnat sustine ca societatea moldoveneasca nu este gata sa accepte astazi o atitudine anti-discriminare in raport cu minoritatile sexuale, norma impusa din exterior, de organismele internationale.

Coalitia Nediscriminare este o uniune a mai multe asociatii obstesti care au drept scop protectia si promovarea drepturilor si libertatilor omului. Initiativa formarii Coalitiei Nediscriminare apartine organizatiilor: CNTM, CreDO, CNR, Centrul Gender Doc-M, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), Asociatia obsteasca „Tineri si Liberi", Asociatia obsteasca "Demo-Lex", Asociatia Clinicilor Juridice din R. Moldova, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare", Asociatia obsteasca „Acasa".

Proiectul "Promovarea politicilor ne-discriminatorii in Republica Moldova" are un buget de 62 mii euro si este finantat de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia si Institutul Societatii Deschise din Budapesta.


www.info-prim.md