In Moldova va fi creat un sistem unic de informatii privind violenta in familie



In Republica Moldova va fi creat un system integrat de informatii la nivel national privind violenta in familie.
Crearea acestui sistem este prevazuta de Acordul referitor la violent in familie semnat astazi la Chisinau dintre ministerele Protectiei Sociale, Familei si Copilului, Afacerilor Interne, Sanatatii, Administratiei Publice Locale, Dezvoltarii Informationale, Oficiul Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA) din RM, consiliile raionale din Drochia si Cahul, comunica MOLDPRES.

Acordul prevede stabilirea parteneriatului pentru realizarea proiectului "Dezvoltarea unui sistem integrat de informatii referitor la violenta in familie ca parte a unei abordari integrate de management a violentei in familie in Republica Moldova".

Boris Gilca, adjunctul reprezentantului UNFPA Moldova, a precizat ca noul sistem va permite cunoasterea situatiei reale a fenomenului, iar ulterior si realizarea unor proiecte eficiente in acest sens, atit pentru persoanele abuzate, cit si pentru agresori. Actualmente Guvernul de la Chisinau depune eforturi pentru combaterea violentei in familie, dar datele privind violenta domestica sint divergente, in conditiile in care sunt colectate de la mai multe ministere, iar cifra rezultata este de doua-patru ori mai mare decat cea reala si nu reflecta situatia existenta, a mentionat Gilca.

Ministrul Protectiei Sociale, Familei si Copilului, Galina Balmos a specificat ca in cadrul acestui proiect in satul Ciuciuleni, Hincesti si Chisinau vor fi create centre de protectie a victimelor abuzului in familie. In prezent, in capitala functioneaza un centru de acodare a serviciilor pentru victimele violentei in familie "Casa Marioarei".

La rindul sau, Valentina Bodrug-Lungu, presedintele Gender-Centru din Moldova, a propus ca in cadrul acestui proiect sa fie realizate programe de reabilitare psihologica pentru agresori, aceasta fiind o masura alternativa amenzii sau pedepsei cu inchisoarea, prevazute pentru abuz.

La prima etapa, proiectul va fi implementat in raioanele Drochia si Cahul, administratia locala a acestor zone fiind selectate ca fiind cele mai active in solutionarea problemelor privind violenta in familie. Pina la sfirsitul anului 2010, serviciile antiviolenta din toate raioanele urmeaza a fi dotate cu tehnologii informationale, astfel ca baza de date unica va deveni functionala pe intreaga republica.

Statistici ale MAI arata ca pe parcursul primelor sase luni ale anului curent in RM au fost inregistrate sase omoruri, iar sapte persoane s-au ales cu leziuni corporale grave in urma relatiilor violente in familie, noteaza MOLDPRES.

 

Sursa: Moldpress