La Chisinau a fost lansat primul centru de asistenta pentru studenti cu deficiente de vedere



Studentii cu deficiente de vedere vor putea fi instruiti mai usor prin intermediul unor tehnologii avansate si a programelor de suport speciale. Tehnica necesara este dislocata in primul centru de asistenta pentru studenti cu disabilitati – „Fara bariere” , inaugurat miercuri, 10 septembrie in cadrul Universitatii de Stat din Moldova (USM).

Vicepresedintele societatii Orbilor din Moldova, Larisa Celan, a precizat ca acest centru va spori accesul la studii universitare pentru persoane nevazatoare si slab-vazatoare.

În cadrul centrului vor fi prestate servicii de instruire in domeniul tehnologiilor adaptate persoanelor cu deficiente vizuale, asistenta in planificarea orarului, stabilirea programelor de studii, consultatii privind oportunitatile de studii peste hotare, organizarea intrunirilor cu studentii, lectorii, tutorii, pregatirea suporturilor de curs si a materialului de studiu in format adecvat, a precizat pentru Info-Prim Neo, Larisa Celan.

Potrivit organizatorilor, suportul tehnic oferit va fi utilizat pentru transformarea literaturii de studiu in format digital (audio) sau in Braille (sistem universal punctat de scriere si citire tactila pentru nevazatori) si imprimare cu marirea textului.

Persoanele nevazatoare vor fi ghidate si in perioada pre-studii. Vor fi consultate cu privire la alegerea facultatii, asistenta sociala si financiara si oportunitati de cazare. În perioada studiilor vor fi organizate intalniri cu profesorii si asistentii pentru solutionarea problemelor curente, spun organizatorii.

„Pentru studentii cu deficiente vizuale centrul de suport „Fara bariere” este o sansa de a facilita procesul de studii, deoarece materialele didactice vor fi transformate in formate accesibile”, a subliniat Livia Panzari, studenta cu deficiente de vedere din cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii, USM.

Centrul de suport „Fara bariere” pentru studenti cu disabilitati vizuale este un proiect in cadrul programului Tempus „Acces la Universitate pentru persoane cu disabilitati vizuale”, implementat de catre patru parteneri ai proiectului: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Karlsruhe din Germania, Universitatea Commenius din Slovacia si Societatea Orbilor din Moldova. Centru a fost deschis cu sustinerea financiara a Comisiei Europene.

Centrul se afla in incinta Facultatii de Matematica si Informatica, bloc 4, et.2, Universitatea de Stat din Moldova.

Actualmente in Republica Moldova sunt inregistrate circa 9 mii persoane cu deficiente vizuale, 40 la suta constituind nevazatorii. Circa 30 la suta din totalul acestora o constituie tinerii. În Universitatile din R. Moldova isi fac studiile peste 500 de persoane cu deficiente de vedere.


Sursa: www.info-prim.md