Expertii IDIS evalueaza oportunitatea aplicarii instrumentelor de tintire a inflatiei



Rata inalta a inflatiei e provocata de lichiditatea excesiva, structura economiei, precum si de specificul politicii monetare. Aceasta face dificila aplicarea eficienta a instrumentelor de tintire a inflatiei. Mai mult, nerespectarea conditiilor necesare atingerii obiectivelor Bancii Nationale a Moldovei de tintire a inflatiei pune in pericol stabilitatea si credibilitatea politicii monetare. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului IDIS ‘Viitorul’, „Oportunitatea aplicarii instrumentelor de tintire a inflatiei”.

Expertul economic al IDIS ‘Viitorul’ Marcel Chistruga  – autorul studiului – va prezenta rezultatele cercetarii in formatul unei dezbateri publice. Evenimentul va avea loc pe 11 septembrie, ora 10:00, in sala de conferinte a Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) ‘Viitorul’, et. 2, situat pe str. Iacob Hincu 10/14, MD-2005, Chisinau. La dezbateri sunt invitati oficiali de la Ministerul Economiei si Comertului, Ministerului Finantelor, Comisiei parlamentare pentru politica economica, buget si finante, responsabili de la Banca Nationala a Moldovei, experti independenti, reprezentanti ai misiunilor diplomatice si organizatiilor internationale.

Studiul „Oportunitatea aplicarii instrumentelor de tintire a inflatiei” analizeaza natura proceselor inflationiste in Republica Moldova, in conditiile in care acest indice a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani.  Pornind  de la ideea ca obiectivul de stabilizare a preturilor nu e compatibil cu cel de mentinere a cursului de schimb, autorul analizeaza mecanismele de transmisie a politicii monetare, evidentiind constrangerile ce impiedica atingerea obiectivului unei inflatii de o singura cifra. Expertul economic al IDIS ‘Viitorul’ propune un mecanism care, o data aplicat, permite mentinerea inflatiei la un nivel rezonabil, sub 10%.

# # #

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) ‘Viitorul’, Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@gmail.com