Tinerii din raionul Criuleni sunt pregatiti pentru initierea Consiliilor Locale ale Tinerilor



09_02_08_cdcscoala.jpgÎn perioada 25-31 august, la tabara "Nistru" (s. Molovata Noua, r-l Dubasari) tinerii din 20 localitati ale raionului Criuleni au participat la Scoala de Vara in cadrul Proiectului “Implicarea tinerilor in procesul decizional prin participarea in activitatea Consiliilor Locale ale Tinerilor”.

Activitatile Scolii au fost planificate in asa fel, ca participantii au trecut prin toate etape,  necesare pentru crearea unui Consiliul Local al Tinerilor. Formatorii – echipa centrului de resuse pentru tineri “UNIT” (Braguta Xenia, Cazacu Ina, Jimbei Ina, Lisenco Olga, Minchin Tatiana, Savin Andrei), voluntarul Corpului Pacii David Anderson, voluntarul Centrului de Dezbateri Criuleni Chelaru Natalia, au facilitat o gama larga de activitati pe parcursul carora tinerii au analizat diferite modele de participare, au facut comparatie dintre consiliile scolare si consiliile locale ale tinerilor, au dezvoltat abilitatile de lucru in echipa.

Fiind convinsi de necesitatea crearii consiliilor locale ale tinerilor, participantii Scolii de Vara au studiat modelul Codului Electoral, oferit de Centrul National de Resurse pentru Tineri, si au propus unele modificari, legate de  specificul localitatilor din raionul Criuleni. Una din modificarile importante a fost cea legata de procesul de votare: participantii Scolii de Vara au decis ca in localitatile raionului Criuleni fiecare alegator vor avea posibilitatea de a vota nu numai pentru o singura persoana din lista candidatilor, inclusi in buletinul de vot (modelul CNRT), ci pentru citeva persoane (conform numarului de consilieri, stabilit pentru localitate concreta). Decizia data a fost aprobata dupa simularea a 2 modalitati de votare: a) votarea unui candidat din lista si 2) votarea a 5 candidati din lista. Aceasta modalitatea, dupa opinia majoritatii participantilor Scolii de Vara este mult mai reprezentativa si democratica.


Dupa aprobarea Codului Electoral, participantii Scolii de Vara au ales Comisia Electorala. Membrii Comisiei Electorale, ghidati de Ina Jimbei (studenta facultatii de Drept al USM) au organizat procesul de alegeri: au stabilit data alegerilor, au specificat conditiile obligatorii pentru inregistrarea candidatilor si regulile campaniei publicitare ale concurentilor electorali, au creat Biroul electoral si au pregatit toate documentele necesare pentru votare.

În cadrul campaniei electorale fiecare din 10 candidati inregistrati de Comisia Electoarala a organizat diferite activitati. Merita sa subliniam faptul, ca fiecare candidat a propus tinerilor activitati legate de solutinoarea problemelor concrete. De exemplu, Solovei Mihaela si Rogojina Irina au organizat activitatea ecologica “Daruri pentru Regina Deseurilor”, in cadrul caruia tinerii au curatit teritoria taberei “Nistru”. Victor Sandulescu a organizat ateliere de comunicare si dezbateri. Gheorghe Pisarenco a facilitat trainig de liderism. Ion Popov si Igor Jigan au promovat modul sanatos de viata prin organizarea concursurilor sportive si excursiei in afara taberei.

Nici o campanie electorala nu poate fi apreciata drept democratica daca concurentii electorali nu sunt implicati in dezbateri publice. În cadrul acestor activitati candidatii au dat dovada de abilitati bune de prezentare, iar alegatorii – de ascultare activa si abilitati de formulare intrebarilor concrete si uneori “piparate”.

Momentul culminant al Scolii de Vara a fost ziua alegerilor, organizata conform cerintelor Codului Electoral. Membrii Biroului Electoral au demonstrat cunostintele profunde in domeniul procesului de votare si responsabilitatea civica inalta in respectarea prevederilor Codului Electoral. Unul din indicatori al succesului campaniei electorale este particiaprea la votare a sportivilor, care au avut in aceasta perioada un antrenament la canotaj la tabara “Nistru”.

Impactul imediat al Scolii de Vara este posibil de observat prin analiza planurilor pentru luna septembrie, in care tinerii au precizat activitatile concrete pentru  initierea consiliilor locale ale tinerilor in localitatile lor de bastina.

Proiectul “Implicarea tinerilor in procesul decizional prin particiaprea in activitatea Consiliilor Locale ale Tinerilor” se implementeaza de AO “Centrul de Dezbateri Criuleni” in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Tineri “UNIT” si Consiliul Raional Criuleni. Suportul financiar pentru organizarea activitatilor proiectului este acordat de Guvernul Statelor Unite (Democracy Commission Small Grants Program) si Regatul Norvegiei (Small Project Fund for Moldova, 2008)

Pentru detalii contactati:
coordonatorul proiectului Serghei Lisenco (slisenco@hotmail.com)
Centrul UNIT, tel. (248) 25024, 25025.

Sursa: DemocracyGrantsMoldova@yahoogroups.com