Opriti violenta impotriva femeilor!



2008_svaw_action_slava.jpgAmnesty International Moldova a desfasurat o actiune publica in cadrul campaniei "Opriti violenta impotriva femeilor". Astfel de actiune este organizata de membrii organizatiei deja al treilea an la rind. Evenimentul a avut loc pe 31 august 2008, orele 11.00 - 13.00, la intrarea in Sala cu Orga (bd. Stefan cel Mare, 81)

Actiunea Amnesty International Moldova a avut doua scopuri. Unul dintre ele a fost informarea populatiei despre problema violentei impotriva femeilor si despre solutionarea acesteia. Participantii au distribuit trecatorilor pliante, care explicau ce constituie violenta si ce trebuie sa faca o femeie atunci cind este supusa violentei. Totodata, pliantele contineau date de contact ale organizatiilor ce pot oferi ajutor victimelor violentei.

Pe de alta parte, membrii si activistii Amnesy International Moldova au colectat semnaturi pentru doua petitii. Una dintre petitii era adresata autoritatilor din Iran, cu indemnul de a respinge sentinta de pedeapsa cu moartea pentru Soghra Najafpour. Ea a fost condamnata la moarte pentru ca a omorit un baiat de 8 ani, atunci cind avea 13 ani. Soghra afirma ca la 13 ani un barbat a violat-o, iar mai apoi a omorit baiatul pentru ca acesta a fost martorul infractiunii. Barbatul care a violat-o a fost achitat pentru ca nu a marturisit violul si pentru ca nu au fost gasite probe. Ea a petrecut deja 19 ani in inchisoare. A doua petitie era adresata Presedintelui Rusiei Dmitrii Medvedev si Presedintelui Georgiei Mikheil Saakashvili, cu solicitarea sa asigure accesul la ajutor umanitar al victimelor conflictului din Osetia de Sud, sa garanteze reintoarcerea tuturor la casele lor, sa intreprinda masuri pentru ca persoanele civile sa nu fie persecutate pe motiv de apartenenta etnica si sa infaptuiasca cercetari independente si impartiale asupra tuturor incalcarilor drepturilor omului si dreptului international.

Participantii la actiunea publica au distribuit in jur de 200 pliante informative si au colectat peste 400 semnaturi.

"Astazi in cadrul actiunii publice noi am intilnit multi oameni care nu sunt indiferenti fata de problema violentei impotriva femeilor, oameni care sunt gata sa ofere ajutor, chiar daca este vorba de cetateni straini. Solidaritatea umana nu cunoaste granite! Dar tot astazi am avut ocazia sa vedem si din cei ce nu considera violenta domestica o problema, sau considera ca sotia este "proprietatea" sotului. Perceperea multor probleme din societate nu se realizeaza intr-o zi si mai avem mult de lucru la acest capitol", a afirmat Evghenii Golosceapov, director executiv Amnesty International Moldova.

Sursa: www.amnesty.md