Emigranti moldoveni fondeaza o asociatie in Irlanda



O noua asociatie a fost fondata recent in capitala Irlandei, Dublin, pentru a promova interesele comunitatii de emigranti moldoveni in aceasta tara, transmite Info-Prim Neo cu referire la presa irlandeza.

Potrivit fondatorilor, Asociatia Moldovenilor din Irlanda a fost creata pentru a reprezenta interesele unei comunitati de circa 5 mii de persoane care au emigrat din R. Moldova in aceasta tara. De asemenea, asociatia intentioneaza sa construiasca relatii mai stranse dintre cele doua tari.

lena Secas, una dintre fondatorii asociatiei, a declarat ca organizatia exista pentru ca o natiune mai putin cunoscuta in Irlanda sa se faca auzita.

"Emigrantii moldoveni lucreaza in tot soiul de domenii si aduc o contributie valoroasa pentru viata economica a Irlandei", spune ea.

Elena Secas este si primul cetatean neirlandez care, pentru a promova interesele moldovenilor, candideaza la functia de consilier in Limerick, comitatul irlandez in care s-a stabilit cu familia. Anterior, ea declarase pentru Info-Prim Neo: „Nu as spune ca moldovenii razbat mai usor in strainatate. Cred ca e vorba mai degraba de perseverenta si incredere in fortele proprii".

Ca si Republica Moldova, Irlanda s-a confruntat in anii 50 si 80 ai secolului trecut cu valuri masive de emigrare datorita situatiei economice mai putin favorabile. Odata cu atingerea unor standarde inalte de viata, Irlanda a devenit o destinatie pentru numeroase grupuri de migranti, printre care chiar si cetateni ai Statelor Unite. 

Sursa: Info-Prim Neo