"ÃŽn tara toate lucrurile trebuie sa inceapa cu dreptul. Cu dreptul copilului"



ciddc_1.jpg"În tara toate lucrurile trebuie sa inceapa cu dreptul. Cu dreptul copilului". Este mesajul transmis autoritatilor si comunitatilor din Moldova de catre copiii din Grupul de Lucru al pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului. 78 de istorii despre nerespectarea drepturilor copilului in comunitatile din Moldova au fost prezentate de cei 26 de copii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Conventiei privind Drepturile Copilului, in cadrul atelierului organizat, la Chisinau, intre 28 si 30 august 2008, de catre de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

În cadrul acestui atelier copiii au discutat, cu ajutorul unor experti-adulti, despre cum sa-si faca mai bine auzita vocea, iar informatiile colectate de la formarea grupului in iulie curent sa ajunga in atentia Guvernului, Ministerelor, autoritatilor locale si altor maturi influenti, astfel incat toate deciziile si politicile acestora sa inceapa cu dreptul - cu dreptul copilului.    

Copiii-experti in drepturile copilului au exersat in timpul sesiunilor cateva instrumente de advocacy - scrierea unei scrisori de pledoarie, producerea unui poster, acordarea unui interviu in mass-media, elaborarea structurii pentru pagina Web a grupului de monitorizare etc. - toate bazate pe situatiile pe care le-au descoperit in calitate de monitori in localitatile lor.        

Copiii reuniti in Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului au varste cuprinse intre 11 si 15 ani si reprezinta 12 regiuni ale tarii: Balti, Briceni, Calarasi, Causeni, Chisinau, Cimislia, Drochia, Falesti, Orheni, Sangerei, Telenesti si Ungheni. Ideea crearii unui grup de copii care sa monitorizeze in mod permanent drepturile copilului in Moldova a fost formulata in Primul Raport al Copiilor despre respectarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului, intitulat „Viata in ochii copilului" si lansat la 12 august 2008.        

„Pana la urmatorul atelier anuntat pentru vacanta de toamna, din noiembrie, membrii Grupului de Lucru s-au angajat sa monitorizeze in comunitatile lor dreptul copiilor la educatie. Acesta a fost unul dintre subiectele mentionate cel mai des in tema de acasa pe care au prezentat-o in sesiunile de acum", a afirmat Daniela Platon, coordonator pentru monitorizare si evaluare la CIDDC. Astfel, participantii au fost instruiti ce inseamna indicatori adaptati pentru o monitorizare a copiilor si s-au implicat in formularea acestora pentru dreptul la educatie.           

Istoriile colectate pana acum, precum si cele asupra carora tinerii-experti lucreaza in prezent vor intra in raportul pentru 2008 al Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova.    

Initiativa „Copiii monitorizeaza respectarea propriilor drepturi" este realizata de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, cu sprijinul acordat de Organizatia Suedeza „Salvati Copiii", Misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Moldova, Agentia Suedeza de Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida) si Fundatia SOROS Moldova.  

Un subiect TV, intitulat „Copiii cer ajutorul autoritatilor", despre atelierul de lucru al copiilor poate fi vizionat la http://www.eutv.md/index.php?module=news&select_day=29&id_news=2454  

Alte informatii: Cezar Gavriliuc, Daniela Platon, Slava Luca (CIDDC) - tel.: 72 65 98, 74 78 13, 74 46 00.

E-mail: ciddc@yahoo.com. Web: http://www.childrights.md/