Oamenii de afaceri si ONG vor fi solicitate sa contribuie la bugetulunei institutii pentru minori d



Agenti economici si organizatii nonguvernamentale vor putea contribui la diminuarea problemelor de ordin material cu care se confrunta Scoala Speciala Internat din satul Solonet, raionul Soroca. Totodata, este posibil ca in acest scop sa fie alocati bani din bugetul de stat pentru anul 2009, noteaza Info-Prim Neo.

Scoala se confrunta cu mai multe probleme de ordin material, duce lipsa de cadre didactice calificate. O problema reprezinta si pregatirea psihologica a micilor delincventi pentru reintegrarea lor in societate.

Potrivit directorului scolii, Arcadie Boico, aici sunt instruiti 41 de copii cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani. Acestia fac parte din categoria asa-numitilor copii dificili si sunt incadrati in institutie prin decizie de judecata in rezultatul savarsirii unor delicte. Termenul de instruire, in dependenta de caz, este de la 6 luni pana la 3 ani. Situata pe teritoriul unui fost conac, scoala dispune de conditii pentru desfasurarea lectiilor si intretinerea minorilor. Ei participa si la lucrarile agricole, institutia avand in posesia sa cca 28 hectare de pamant arabil.

„Vor urma un sir de consultari cu reprezentantii institutiilor guvernamentale, ai societatii civile si mediului de afaceri pentru elaborarea unui sistem optimizat de instruire a acestei categorii de minori", a mentionat Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, in cadrul unei vizite la institutia sus-numita. 

Sursa: Info-Prim Neo