Dezvoltarea capacităților de dialog și cooperare interetnică. Un nou mod de abordare



La 20 februarie 2015, Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” a desfășurat masa rotundă cu genericul „Dezvoltarea capacităților de dialog și cooperare interetnică. Un nou mod de abordare”.

fotoEvenimentul a avut loc în Chişinău şi a reunit lideri a diferitor grupuri de inițiativă etnice (cehi, bulgari, romi, găgăuzi și germani) din o serie de localități din sudul republicii, moderatori și participanții ai Școlilor de democrație. La eveniment de asemenea au participat şi oaspeţi de la Ambasada SUA în Republica Moldova, delegația Uniunii Europene in Republica Moldova, FHI 360, Caritas Republica Cehă etc.

În cadrul acestui eveniment participanţii au pus în discuţie necesitatea actuală de dialog și cooperare interetnică la nivel local de la noi din țară, precum și despre nevoia de a combate percepțiile negative despre minoritățile etnice, dar și despre populația majoritară din Republica Moldova.

Modul de abordare nou a fost prezentat prin prisma succeselor atinse în urma realizării proiectului „Dezvoltarea capacităților de dialog și cooperare interetnică” realizat de Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra”. Scopul acestui proiect este de a consolida capacitățile de participare în comunități rurale promovînd în același timp cooperarea interculturală, armonia inter-etnică prin participarea simplului sătean la rezolvarea problemelor de interes comun.

„Pentru noi cei care lucrăm în Republica Moldova, este important să vedem că avem pace în țară. Vă doresc succese, iar noi reprezentanții Uniunii Europene în Republica Moldova vom fi atenți la lucrul pe care îl faceți căci dorim să vedem integrare socială în Moldova”, a declarat Ecaterina Dorodnova, ofițer politic delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Dezvoltînd capacitățile grupurilor de inițiativă anume la nivel local din Republica Moldova „Ograda Noastra” tinde să creeze parteneri puternici, astfel consolidând societatea civilă din Republica Molda”, a menționat dna. Costev, director executiv „Ograda Noastra” la finalul evenimetului.

La fel, în cadrul evenimentului au fost discutate succesele și insuccesele în urma colaborării dintre societatea civilă și administrația publică locală, precum și acțiuni de eficientizare a acestora prin participare civică.

Evenimentul dat a fost organizat grație sprijinului partenerilor realizat de Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” și partenerii săi locali cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.