Peste 500 de functionari publici au invatat limba romana in cadrul unei initiative a IDIS "Viitorul"



Peste 500 de functionari publici din localitatile cu o populatie multietnica au studiat si vorbesc limba romana. Ei afirma ca au reusit sa depaseasca barierele de comunicare si sa se integreze in comunitatile lor. Functionarii au urmat cursuri de limba romana in cadrul unei initiative lansate in 2005 de IDIS "Viitorul", de predare a limbii de stat in randurile minoritatilor nationale.

In prezent, peste 20 de traineri regionali desfasoara cu regularitate cursuri de invatare a limbii romane, folosind tehnologii moderne de predare pentru adulti. Alti 20 de traineri regionali vor lansa module de instruire in diverse localitati din Moldova, inclusiv in regiunea transnistreana. Functionarii publici din Transnistria vor avea posibilitatea sa studieze limba, incepand cu luna septembrie curent.

Potrivit directorului executiv al IDIS "Viitorul", Igor Munteanu, "Iinsusirea de catre minoritatile nationale a limbii oficiale reprezinta o trecere de la confruntare la integrare sociala, profesionala si culturala."

La randul sau, primarul municipiului Balti, Alexandru Usatii, sustine ca invatarea limbii oficiale i-a permis sa-si exercite eficient atributiile de serviciu. "Devenind functionar public, am simtit nevoia stringenta de a invata limba. Sunt permanent in valtoarea evenimentelor, in centrul atentiei, de aceea trebuie sa cunosc limba cetatenilor acestui stat",a spus Usatii.

De mentionat ca programul de instruire a limbii oficiale in Republica Moldova a fost implementat cu sustinerea Inaltului Comisariat pentru Minoritati Nationale al OSCE. Deocamdata, Guvernul Republicii Moldova nu a contribuit cu resurse la implementarea initiativei.

Sursa: reporter.md