Initiativa IDIS si ANTEM de instruire lingvistica a minoritatilor nationale surmonteaza barierele in



Peste 500 de functionari publici din localitatile cu o populatie multietnica vorbesc acum limba oficiala. Ei afirma ca au reusit sa depaseasca barierele de comunicare si sa se integreze in comunitatile lor. Peste 20 de traineri regionali desfasoara cu regularitate cursuri de invatare a limbii romane, folosind tehnologii moderne de predare pentru adulti. Alti 20 de traineri regionali vor lansa module de instruire in diverse localitati din Moldova, inclusiv in regiunea transnistreana. Acesta este bilantul initiativei IDIS ‘Viitorul’ de predare a limbii de stat in randurile minoritatilor nationale, lansata in 2005.

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) ‘Viitorul’ Igor Munteanu accentueaza ca „insusirea de catre minoritatile nationale a limbii oficiale reprezinta o trecere de la confruntare la integrare sociala, profesionala si culturala.”

Lui Alexandru Usatii, viceprimarul municipiului Balti, invatarea limbii oficiale i-a permis sa-si exercite eficient atributiile de serviciu: „Devenind functionar public, am simtit nevoia stringenta de a invata limba. Sunt permanent in valtoarea evenimentelor, in centrul atentiei, de aceea trebuie sa cunosc limba cetatenilor acestui stat. Or, cunoasterea oricarei limbi iti imbogateste lumea interioara.”

Si cetatenii moldoveni din stanga Nistrului vor avea sansa sa invete limba oficiala, incepand cu luna septembrie 2008. „Cetatenii moldoveni din regiune transnistreana au manifestat in repetate randuri motivatie si interes de a studia limba romana. Aceasta le va asigura accesul la informatie, inclusiv la mass-media.” , explica directorul Asociatiei Nationale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) Lucia Cucu. Mai mult, ANTEM planifica extinderea serviciilor sale pentru functionarii publici si angajatii din sfera bugetara din Congaz, Basarabeasca, Ocnita, Briceni, Chisinau. Pana in prezent programul de instruire lingvistica a fost implementat in: Comrat, Ceadir-Lunga, Taraclia, Vulcanesti, Cahul, Balti, Drochia, Soroca.

Reteaua profesionala ANTEM a fost сreata in 2005, la initiativa IDIS ‘Viitorul’, raspunzand la necesitatile de instruire lingvistica ale adultilor alolingvi si cetatenilor straini din Republica Moldova.

Mentionam ca acest program de instruire a limbii oficiale in Republica Moldova a fost implementat cu sustinerea Înaltului Comisariat pentru Minoritati Nationale al OSCE. Deocamdata, Guvernul Republicii Moldova nu a contribuit cu resurse la succesul acestei initiative. 


# # #


Pentru interviuri, contactati: Lucia Cucu, director ANTEM, magistru in management educational: 930053, 069245189, antem.moldova@gmail.com