Persoanele fizice vor avea posibilitatea sa finanteze activitatea ONG din Moldova



Persoanele fizice vor avea posibilitatea sa finanteze activitatea organizatiilor non-guvernamentale (ONG) din Moldova. Acestea vor putea oferi 2 la suta din impozitul pe venit pe care il achita statului unui sau mai multor ONG-uri la propria alegere. Un proiect de lege in acest sens urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pentru aprobare, transmite Info-Prim Neo.

Presedintele parlamentului, Marian Lupu, a recunoscut miercuri, 20 august, in cadrul unei intruniri cu reprezentantii ONG-urilor din nordul Moldovei, ca nici pana la ora actuala nu s-a ajuns la un mod optim de implementare a legilor ce vizeaza activitatea ONG-urilor.

Noi nu facem decat sa ne facem ca lucram cu aceste institutii, iar reprezentantii ONG accepta acest joc, a afirmat Marian Lupu, mentionand ca o asemenea situatie nu poate fi tolerata.

Potrivit presedintelui organizatiei non-guvernamentale „Eco-tiras", Ilya Trombitki, mai mult de jumatate din proiectele ecologice realizatre de ONG-uri care ajung a fi discutate in Parlament au la baza interesul interesul propriu al institutiilor care realizeaza proiectul.

Din cele 274 de ONG-uri inregistrate la Balti, doar 10-15 activeaza de facto, afirma Primarul municipiului, Vasile Panciuc.

Mai multe ONG-urilor s-au plans ca achita servicii comunale de trei ori mai mari decat persoanele fizice, doar pentru ca sunt considerate persoane juridice, cu toate ca nu urmaresc si nu obtin profit ca agentii economici. La randul sau, Marian Lupu le-a sugerat sa colaboreze in acest sens cu primariile.

Sursa: www.info-prim.md