Perspectivele medierii la Donduseni



image003.jpgMedierea nu se poate implementa intr-un sistem juridic peste noapte! Eficienta integrarii medierii in sistemul moldovenesc de drept nu este garantata de aparitia unei legi care reglementeaza medierea si profesia de mediator. Nu este suficienta o lege a medierii intr-o tara care a avut tangenta vaga cu medierea doar prin intermediul unor proiecte mici.

Pornind de la certitudinea ca medierea are deja un succes in SUA si in alte tari civilizate si ca majoritatea litigiilor se solutioneaza inainte de a se ajunge in sala de judecata, putem privi cu optimism impactul viitor al medierii in Moldova. Important este ca mediul juridic autohton sa aiba deschiderea necesara si sa incurajeze aceasta modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila. Medierea are nevoie de timp si de rezultate pentru a se impune si la noi.

Primii pasi au avut loc deja, insa nu trebuie sa cadem in capcana raportarii rezultatelor ce se vor obtine la noi cu cele care se realizeaza in prezent in SUA si in alte state. Pentru ca acolo exista o cultura a medierii!

Toate aceste intrebari au fost discutate in timpul mesei rotunde organizata recent, pe data de 12 august 2008, in incinta AO “Agroconsultant” din or. Donduseni in cadrul proiectului “Oferirea metodelor alternative de solutionare a conflictelor in comunitatile rurale”. La aceasta masa rotunda au participat echipa de implementare a proiectului din Donduseni, doi specialisti in domeniul medierii dna Kyra Buchko, specialist din SUA si dna Olga Lunev de la Institutul de reforme penale din Chisinau, voluntarul Corpului Pacii Brad Winkel, persoane selectate in calitate de mediatori.

“Ca si in cazul oricaror altor novatii care au fost implementate, a fost necesar de a informa comunitatea despre caracteristicile, beneficiile si esenta medierii ca metoda a justitiei restaurative – a mentionat d-nul Alexandru Nemtev, coordonator al proiectului. - Foarte important si benefic a fost aici sprijinul financiar acordat de Ambasada Statelor Unite ale Americii. Datorita acestui suport am putut organiza si petrece la nivelul cuvenit o serie de seminare cu persoanele selectate in calitate de mediatori, activitati cu elevii din scoli si studentii  Universitatii din Balti, intruniri cu cetatenii din localitati etc.”

Kyra Buchko a mentionat: nepromovata la nivel national, medierea poate sa ramina doar o idee nascuta moarta. Si asta in timp ce deja exista o lege in vigoare. Ar trebui sa existe un partenierat cu institutiile judiciare a mecanismului de desfasurare a procesului de mediere. Olga Lunev a prezentat participantilor Modificarile Codului de Procedura Penala cu privire la mediere si a pus in discutie rolul Institutului national al Justitiei privind activitatile de instruire ale mediatorilor.

La sfirsitul mesei rotunde participantii au facut concluzia ca medierea la Donduseni se va practica si in continuare. 

 

Sursa: DemocracyGrantsMoldova@yahoogroups.com