IDIS Viitorul: Lipsa unor legi clare blocheaza reforma APL



Lipsa unor legi clare care sa vizeze Administratia Publica Locala (APL) blocheaza reforma acesteia, arata studiul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul” cu privire la implementarea legislatiei in Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Autorii studiului au remarcat ca atat conflictul cu privire la presedintia Consiliului municipal Chisinau, cat si multe altele, iscate pe intreg teritoriul tarii, au la baza „haosul care domina in legislatia cu privire la APL”.

Potrivit expertului IDIS, Ion Beschieru, administratiile publice locale sunt deseori obligate prin lege sa ofere acoperire financiara pentru proiecte sau institutii care ar trebui finantate din bugetul de stat, iar acest lucru influenteaza asupra bugetului si asa mic al localitatilor. Un exemplu este obligarea, inclusiv prin judecata, a municipalitatii sa achite datoriile legate de asigurarea cu spatiu locativ a procurori lor, judecatorilor si politiei, a mentionat Beschieru.

Prezent la lansare, presedintele raionul Nisporeni, Ion Munteanu, a comunicat ca administratia raionului este implicata in procese de judecata din cauza carentelor in legislatie, implicit pe margine prevederilor privind numarul de vice-presedinti intr-un raion.

Întrebat daca este de acord ca legislatia cu privire la APL prezinta multiple carente, seful Directiei teritoriale control administrativ Chisinau din cadrul Ministerului Administratiei Publice Locale, Ghenadie Gluscenco, a declarat ca problema tine mai mult de aplicarea legislatiei. „În majoritatea cazurilor legile se completeaza”, a spus sursa citata. „Exista probleme in aplicarea legislatiei la nivel local, fiecare persoana interpreteaza legea cum vrea, dupa interesele pe care le are””, a mai spus acesta.

Studiul a fost lansat la 14 august.


www.info-prim.md