COMUNICAT DE PRESÄ‚ A MEMBRILOR CONSILIULUI CONSULTATIV PENTRU PREVENIREA TORTURII



Consiliul consultativ regreta decesul subit al Avocatului Parlamentar, presedintele Consiliului Consultativ pentru prevenirea torturii – Dlui Ivan Cucu. Membrii consiliului consultativ -  reprezentantii societatii civile - depling trecerea acestuia in nefiinta.   

Vice-presedintele Consiliului Consultativ, Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului spune ca Ivan Cucu a demonstrat o ferma convingere si o pozitie civica curajoasa cind  si-a asumat responsabilitatea pentru a conduce activitatea Consiliului Consultativ pentru prevenirea torturii.

Sergiu Ostaf, membru al Consiliului Consultativ, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, considera ca Ivan Cucu a manifestat cu adevarat atitudinea civica si responsabila in functia sa de presedinte al Consiliului consultativ, fiind un sustinator inflacarat al cauzei drepturilor omului.

Diana Moslat, membru al Consiliului Consultativ, aduce drept exemplu ultima actiune de implicare activa a lui Ivan Cucu - vizita efectuata la Tighina (Bender) in comisariat, izolator si penitenciar.

Marcel Burlacu, membru al Consiliului consultativ, afirma ca Ivan Cucu a fost un om extraordinar si de profunda intelepciune. Ivan Cucu, impreuna cu Consiliului consultativ au pornit un lucru foarte important pentru cauza drepturilor omului in Moldova.

Gheorghe Cutitaru, membru al Consiliului Consultativ, declara cu profund regreta trecerea in nefiinta a lui Ivan Cucu, acesta i-a fost in primul rind un coleg dar si un exemplu de implicare activa in viata publica.

Nicolae Radita, membru al Consiliului Consultativ, Centrul National al Romilor, remarca ca intr-o perioada atit de scurta de activitate Ivan Cucu a  reusit se creeze un spirit de echipa constructiv, a dinamizat activitatea Consiliului pentru realizarea scopului acestuia.

Veaceslav Ursu, membru al Consiliului Consultativ, declara ca Ivan Cucu va fi pentru intotdeauna in memoria membrilor Consiliului Consultativ ca primul presedinte al acestuia.

Consiliul consultativ pentru prevenirea torturii a fost creat in aprilie 2008, in calitate de mecanismului national de prevenire a torturii, care pune in aplicare una din obligatiunile de baza din Planului UE-RM la capitolul prevenirea torturii. Consiliul consultativ este un instrument national creat in baza Protocolului Facultativ la Conventia ONU contra Torturii.

Pe parcursul a 4 luni de activitate, sub conducerea avocatului parlamentar Ivan Cucu, Consiliul consultativ a vizitat peste 30 de locuri de detentie: comisariatele de politie, izolatoarele de detentie preventiva, institutiile rezidentiale pentru adulti, penitenciarele, locuri de detentie de trecere a frontierei si alte locuri in care sunt detinute persoane. Aria geografica de acoperire a inclus: Chisinaul cu suburbii, Tighina (Bender), Rezina, Cahul, Ungheni, Calarasi, Taraclia, Nisporeni, Straseni, Balti, Vulcanesti. 

Consiliul consultativ a elaborat un sir de rapoarte individuale pe fiecare loc de detentie vizitate, a discutat cu autoritatile responsabile vizate, a elaborat un set de propuneri pentru imbunatatirea situatiei in locurile de detentie si pentru a preveni tortura si tratamentele inumane in locurile de detentie. Sub presedintia avocatului parlamentar Ivan Cucu, in baza experientei acumulate pe parcursul vizitelor, Consiliul consultativ a elaborat un set de propuneri care vor reduce considerabil fenomenul de tortura si a tratamentului inuman in Republica Moldova.

Cu referire la accesul la locurile de detentie:
- accesul imediat si deplin la toate locurile de detentie a Consiliului Consultativ,
- luarea in consideratie a propunerilor de prevenire a torturii si tratamentelor inumane formulate de Consiliul consultativ.

Cu referire la Comisariatele de politie:
- realizarea masurilor procesuale doar in custodia institutionala a Ministerului Justitiei,
- inzestrarea comisariatelor de politie si celulelor temporare de detentie cu camerele video,
- introducerea obligatorie a inspectiei medicale la intrare si iesire,
- transferul persoanelor detinute spre custodia organelor de ancheta sau intr-un alt loc de detentie, doar cu autorizarea judecatorului,
- eradicarea practicii de substituire a intentiei si procedurilor de ancheta penala cu  procedurii de retine si arest administrativ.

Cu referire la izolatoarele de detentie:
- imbunatatirea conditiilor de detentie pentru a nu admite tratamentele inumane, inclusiv hrana, conditiile sanitare,
- renuntarea utilizarii arestului administrativ pentru ne-executarea obligatiunilor civile,
- recurgerea la arest preventiv doar ca masura exceptionala in realizarea scopurilor de ancheta.

Pentru contacte:
Vanu Jereghi, vice-presedintele Consiliului Consultativ, directorul Institutului pentru Drepturile Omului, 079378260

Sfatul Tarii, 16, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova, Tel: (+373 22) 23-48-00