Computere pentru tinerii din patru penitenciare



Penitenciarele nr.4 si 15 din Cricova, nr.9 din Pruncul si nr.18 din Branesti au fost mobilate si echipate cu computere in cadrul proiectului “Instruirea si plasarea in campul muncii a tinerilor, victime ale consumului de droguri, criminalitatii si infectiei HIV/SIDA”, transmite Info-Prim Neo cu referire la Consiliul national de coordonare a programelor nationale de profilaxie si control al infectiei HIV/SIDA, infectiilor cu transmitere sexuala si de control al tuberculozei.

Potrivit lui Alexandru Curasov, director de programe ONG „Viata Noua”, cunoasterea computerului le va permite tinerilor aflati in zona de detentie sa capete noi abilitati de lucru si sa se angajeze mai usor in campul muncii la eliberare. Fiecare institutie din cele patru dispune la moment de o sala amenajata (cu doua masute, doua scaune si doua computere), unde tinerii detinuti pot beneficia de un curs de instruire privind lucrul la computer. Programu l instalat este unul autodidactic, ceea ce permite insusirea informatiei fara participarea profesorului/specialistilor, intr-un timp convenabil pentru beneficiari.

Un program similar de studiere a computerului a fost instalat si la Centrul de zi din orasul Chisinau, la care pot avea acces toti doritorii din grupul tinta de beneficiari.

Pentru viitor se preconizeaza extinderea proiectului inca in doua penitenciare din R. Moldova, precum si deschiderea unor ateliere de mestesugarie artistica, in cadrul carora persoanele interesate vor invata metode si tehnici moderne de a picta pe sticla, de a lucra cu lemnul etc. Ideea pregatirii tinerilor in aceste domenii a aparut odata cu incheierea acordurilor de colaborare cu unele structuri private, care au acceptat sa ofere locuri de munca tinerilor instruiti la Centrul de zi sau in penitenciarele nominalizate.

Proiectul „Instruirea si plasarea in campul muncii a tinerilor, victime ale consumului de d roguri, criminalitatii si infectiei HIV/SIDA” este finantat de Banca Mondiala si implementat de ONG „Viata Noua”.

www.info-prim.md