MEDIEREA €“ O METODA DE A TRANSFORMA UN CONFLICT INTR-O INTELEGERE



Solutionarea conflictelor si pacificarea relatiilor prin metoda medierii ofera persoanelor oportunitatea de a-si mentine permanent controlul asupra luarii deciziilor, de a evita folosirea masurilor abusive si de deteriorare a relatiilor. Mediatorii sint cei care ajuta partile in definirea si clarificarea problemelor aflate in disputa, faciliteaza procesul de comunicare, indruma partile sa construiasca impreuna variante reciproc avantajoase de solutionare a conflictului.

Totodata ei au obligatia de a aplica cunostintele pentru a ajuta educarea publicului despre mediere, de a face medierea accesibila pentru cei ce doresc sa beneficieze de ea, de a corecta abuzurile si de a imbunatati abilitatile si capacitatile sale profesionale. Cu ajutorul tehnicilor specifice dobindite in perioada de pregatire, cu multa rabdare si daruire, cu vocatie si detasare, cu obiectivitate si capacitatea de a sintetiza, cu creativitate si perseverenta, mediatorul are toate sansele sa duca la un final reusit o procedura de mediere.

In acest context, pe data de 31 iulie 2008 in incinta AO ”Agroconsultant” din or. Donduseni, in cadrul proiectului finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii „Aplicarea metodelor alternative de solutionare a conflictelor in comunitatile rurale”, a avut loc un seminar  cu participarea persoanelor selectete in calitate de mediatori. Scopul de baza ale acestei intruniri a fost perfectarea abilitatilor de mediator si studierea valorilor fundamentale pe care se bazeaza institutia medierii. Mediatorii trebuie sa manifeste precautii in plus atunci cind isi indeplinesc obligatiile profesionale. Aceste responsabilitati aditionale isi au izvorul in principiile etice generale: respectul fata de victima si faptuitor; sa nu condamni, sa confirmi dreptul la autodeterminare, sa respecti increderea etc.

Seminarul  s-a  desfasurat sub conducerea coordonatorului de proiect Alexandru Nemtev si consultantului proiectului Aurel Serdesniuc.  Pe parcursul intrunirii participantii au luat cunostinta cu reglementarea institutiei medierii in documentele internationale si nationale, s-au familiarizat cu metodele de educare a oricialitatilor si cetatenilor despre beneficiile medierii, au participat la diferite jocuri de roluri in cadrul carora si-au perfectionat abilitatile sale de mediatori. S-a discutat posibilitatea de continuitate a activitatii date dupa finalizarea proiectului. De catre reprezentantul administratiei raionului Victor Mititiuc, participant si el la acest seminar, a fost indeosebi mentionata importanta promovarii medierii in institutiile scolare.    

Sursa: DemocracyGrantsMoldova@yahoogroups.com