IDIS Viitorul prezinta Indicele Sentimentului Economic pentru iulie 2008



Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) ‘Viitorul’ a prezentat luni, 4 august 2008, in cadrul unei conferinte de presa, Indicele Sentimentului Economic pentru iulie 2008. Indicele Sentimentului Economic (ISE) este un produs economic inedit, destinat mediului de afaceri, ce reflecta evolutia optimismului agentilor economici din Republica Moldova, dar si evolutia principalelor ramuri ale economiei nationale.

Indicele Sentimentului Economic pentru luna iulie a scazut, in comparatie cu perioada precedenta, atingand valoarea de 118,91. Expertul economic al IDIS ‘Viitorul’ Mihai Bologan – coordonatorul Echipei Sentimentului National si autorul metodologiei – este de parere ca factorul sezonier este cel care a determinat accentuarea pesimismului: „Activitatea consumatorilor e mai slaba in perioada verii. Pe de alta parte, fluctuatia valutara perturbeaza activitatea comerciala.”

In premiera, ISE cuprinde si mediul de afaceri din regiunea transnistreana. Asteptarile agentilor economici de pe cele doua maluri ale Nistrului au fost coagulate de Indicele Sentimentului Economic General – primul indicator de acest fel calculat pentru Republica Moldova in ultimii 15 ani. In luna iulie, 2008 valoarea Indicelui Sentimentului Economic General este de 117,47 puncte. „Observam ca, din cauza apropierii nivelului de perceptie al oamenilor de afaceri de pe cele doua maluri ale Nistrului, indicele general nu suporta modificari semnificative”, constata expertul economic Mihai Bologan.  Dar, agentii din regiunea trasnistreana manifesta un optimism mai rezervat, apreciaza expertul IDIS: „Conform estimarilor noastre, valoarea confidentei in aceasta regiune e de 113,7 puncte, sau cu 4,17 puncte mai mic decat in partea dreapta a Nistrului. Asta se datoreaza specificului regiunii”.

Referitor la tendintele pe sectoare ale economiei nationale, este inregistrata o scaderea nivelului de confidenta in sectorul serviciilor si cel comercial. Increderea in domeniul constructiilor escaladeaza cu 8,3 puncte, fiind de 129. Cresteri nesemnificative ale nivelului de confidenta caracterizeaza industria si transporturile. In ceea ce priveste agricultura, nivelul de optimism este stabil, de 125 puncte. Totodata, unicul sector in care reprezentantii agentilor economici asteapta scaderi de preturi este agricultura.

Inflatia asteptata – calculata in baza perceptiei a 200 de agenti economici – este de 0,8% pentru iulie, 1% pentru august si 2,47% pentru august – octombrie.

Prin intermediul publicatiei lunare gratuite SN Buletin Informativ, IDIS ‘Viitorul’ va evalua si interpreta tendintele generale ale economiei nationale, prezentandu-le publicului larg, inclusiv mass-media. Date exhaustive, structurate pe ramuri,  vor fi disponibile sub forma ISE Magazin – un studiu complex care permite planificarea strategica a afacerilor.
 
Pentru mai multe informatii, contactati Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) ‘Viitorul’ Laura Bohantov la 210932 sau laura.bohantov@gmail.com.