Comitetul Helsinki crede ca MJ este prost informat in ceea ce priveste tortura in penitenciare



Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) este ingrijorat de recenta afirmatie a ministrului Justitiei Vitalie Parlog precum ca in sistemul penitenciar din Moldova nu exista fenomenul torturii, transmite DECA-press. Intr-un comunicat distribuit mass-media, CHDOM considera ca este prematur sa se sustina ca in Moldova tortura se manifesta sporadic, desi se inregistreaza progrese.

„Noi am primit 230 de petitii in prima jumatate a anului 2008. Cazurile de tortura sunt prezente in fiecare a 10 petitie, iar tratamentul inuman si degradant – in fiecare a doua petitie. In 2007, dintr-un numar total de 450 de petitii, in fiecare a opta petitie se invoca aplicarea torturii”, a precizat directorul executiv al CHDOM Teo Carnat.

El spune ca desi petitiile nu servesc drept probe directe, lipsa din partea autoritatilor statale a actiunilor de verificare si constatare a incalcarilor de drept invocate de catre detinuti permit sa se creada ca statul are ce sa ascunda.
In acest context, CHDOM recomanda Ministerului Justitiei (MJ) sa-si revada declaratiile sus-enuntate, iar pe viitor sa prezinte cu mai multa obiectivitate informatia privind incalcarile de drepturi, in special in cazul torturii, din penitenciarele Republicii Moldova.


Sursa: DECA-press