Circa 90 de asistenti parentali si copii din cinci localitati vor participa la o scoala de vara



Circa 90 de asistenti parentali, asistenti sociali, copii din plasament si copii biologici cin cinci localitati ale R. Moldova vor participa in perioada 18-23 august la o scoala de vara in tabara „Andries” din Ivancea, Orhei. Scoala de vara va fi organizata din mijloacele colectate in cadrul campaniei „Tu faci viitorul”, desfasurata de catre Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului (MPSFC) in colaborare cu organizatia obsteasca EveryChild Moldova, transmite Info-Prim Neo.

La scoala de vara vor participa parinti-educatori si copii din Chisinau, Orhei, Ungheni, Soroca si Cahul. Potrivit ministrului protectiei sociale, familiei si copilului, Galina Balmos, scoala de vara are ca obiective reabilitarea, socializarea copiilor, precum si consolidarea capacitatilor profesionale a asistentilor parentali de a ingriji copiii aflati in plasament.

Mariana Lupascu, manager de proiecte EveryChild, a declarat pent ru Info-Prim Neo ca, in cadrul scolii de vara asistentii parentali vor fi antrenati in diverse activitati. Ei vor fi instruiti cu privire la metodele si tehnicile de lucru cu minorii cu nevoi speciale sau cu un comportament problematic, metodele de evaluare psihologica a copiilor si de reabilitare prin exercitii de kinetoterapie. Instruirea va mai viza domenii precum teoriile conflictologiei, educatia sexuala a copilului si lucrul asupra Cartii vietii copilului. Activitatile pentru copii vor fi organizate impreuna cu voluntarii.

Campania de colectare de fonduri continua. Oamenii cu inima mare pot contribui la organizarea scolii de vara, facand o donatie la una dintre cele trei boxe amplasate in magazinele „Metro” din Chisinau si Balti. De asemenea, pot fi facute donatii in contul deschis pentru aceasta campanie: BC “Moldova – Agroindbank” SA, Filiala Nr.11 Chisinau, Cont in MDL: 22511183301, cod fiscal: 39568012. Pana acum, au raspuns apelului mai multi agenti economici, care si-au anuntat disponibilitatea de a contribui la un sejur agreabil pentru copii si parinti prin donatii de produse alimentare si birotica.

Asistenta parentala profesionista (APP) este un serviciu social intermediar intre institutie si familie, necesar la nivel de comunitate, care are drept scop prevenirea institutionalizarii copiilor sau reintegrarea in familiile biologice celor deja aflati in case de copii si internate. Serviciul de APP a fost lansat de EveryChild in municipiul Chisinau, la sfirsitul anului 2000, in colaborare cu Directia municipala de protectie a drepturilor copiilor. In 2003 a fost extins in raioanele Cahul si Ungheni, in 2005 - in raionul Orhei si in 2007 - in Soroca. Pe parcursul celor 7,5 ani in APP au fost plasati 123 de copii dintre care 76 au fost reintegrati sau adoptati. Au fost selectati, instruiti si aprobati 63 asistenti parentali profesionisti, din 534 de solicitanti.

www.info-prim.md