INSTITUTIILE PUBLICE CONTINUA SA DEA DOVADA DE RIGIDITATE IN FURNIZAREA DECLARATIILOR PE VENIT



Din 1325 de institutii, structuri nationale publice din R. Moldova, carora le-au fost adresate cereri de prezentare a averii si venitului functionarilor publici, doar 276 au raspuns solicitarilor, dintre care doar 46 au facut publice declaratiile pe venit ale functionarilor publici. Acestea sunt rezultatele monitorizarii prezentate vineri, 25 iulie, de catre Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN) in colaborare cu Centrul Acces-Info (CAI) , care au testat transparenta tuturor institutiilor publice centrale si locale din republica in ce priveste declaratiile pe venit ale demnitarilor in perioada 2005 - 2007, transmite Info-Prim Neo.

Cornelia Cozonac, presedintele CIN, a declarat ca in lista celor care au neglijat si refuzat demersul CIN si CAI sunt tocmai institutiile care ar trebui sa ofere primele informatia despre declaratiile de avere ale demnitarilor, printre acestea fiind Parlamentul, Presedintia, ministerele, agentiile nationale, depa rtamentele etc. „Am solicitat informatia la toate comisariatele de politie din republica, toti au facut referire la Ministerul Afacerilor de Interne (MAI) care, de asemenea, a respins cererea”, a mentionat Cornelia Cozonac. In aceste conditii, de multe ori se formeaza un cerc vicios, inchis, cand autoritatile teritoriale fac trimitere la autoritatile centrale, iar acestea refuza categoric sa ofere informatia solicitata, a precizat Cornelia Cozonac.

Potrivit analistilor, cel mai frecvent raspuns al autoritatilor pentru a refuza de a oferi informatia este cel ca datele despre averi si venituri sunt confidentiale, strict personale. Majoritatea demnitarilor si persoanelor cu functii publice isi argumenteaza refuzul prin faptul ca declaratiile pe venit au fost depuse la Comisia Centrala de Control (CCC) a declaratiilor pe venit si proprietate. CIN insa pune la indoiala eficienta CCC din moment ce institutia respectiva a trecut cu vederea 29 de deputati si 5 ministri care pana in prezent nu si-au facut publice averile, iar nici un organ de resort nu le-a cerut aceasta, sfidand legea. De asemenea, CCC nu a luat in vizor nici membrii Cabinetului fostului Guvern. Potrivit legii, toti membrii demisi ar fi trebuit sa prezinte CCC informatii despre averea agonisita de la inceputul anului pana la demitere, iar CCC trebuia, in termen de 30 de zile, sa verifice corectitudinea declaratiilor. „Or, acest lucru nu s-a intamplat. Pana la data de 3 iulie, termen pana la care CCC trebuia sa verifice declaratiile fostilor ministri, CCC nu cunoaste daca demnitarii vizati au prezentat noile declaratii pe venit si avere ”, a declarat Cornelia Cozonac.

Totodata, jurnalistii constata ca majoritatea functionarilor publici reusesc sa se eschiveze de a da un raspuns direct si de a face publice declaratiile de avere, tocmai pentru ca legea privind declararea si controlul veniturilor si al proprietatii demnitarilor de stat inregistr eaza numeroase carente. In lege se stipuleaza expres doar o serie de demnitari care trebuie sa faca publice declaratiile de avere si venit. Demnitarii care nu sunt inclusi in lista, desi nu au obligatia, dispun de dreptul de a face publica aceeasi informatie privind veniturile sale. Cornelia Cozonac spune ca tocmai aceasta prevedere permite demnitarilor sa dea dovada de rigiditate si opacitate in ceea ce priveste difuzarea informatiei spre interesul public.

In prezent, exista un proiect de lege, inaintat in Parlament de catre deputati ai Aliantei „Moldova Noastra”, adoptat in prima lectura care prevede modificarea legii din 2002, in vederea elaborarii unei proceduri mai transparente de prezentare a declaratiilor de avere a functionarilor publici.

Petru Macovei, directorul Asociatiei Presei Independente (API), constata ca si proiectul de lege este unul defectuos. „In a doua lectura, ar trebui sa se lucreze foarte serios in vederea asigu rarii transparentei accesului la declaratiile veniturilor, pentru ca in forma actuala proiectul prevede ca doar extrasele declaratiilor trebuie sa fie facute publice. Or, este necesar ca declaratiile pe venit sa se faca publice integral”, a opinat Petru Macovei.

Potrivit datelor CIN, cel mai instarit dintre functionarii care nu si-au ascuns venitul este actualul director al Agentiei pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), Dorian Chirosca, care in 2007 a acumulat un venit total de 262 265 lei.

El este urmat de colegul sau de la AGEPI, vicedirectorul Ion Daneliuc, cu un venit anual de 201927 lei si de Ion Corobcean, seful Marelui Stat major, cu un venit anual de 114 062 lei. Dintre ministri, mai bogati sunt Vasilii Sova, ministru al reintegrarii, cu un venit de 111 579 lei, Artur Cozma, ministrul culturii si turismului, cu un venit de 88 723 lei si Vitalie Vrabie, ministrul apararii, cu un venit de 82 388 lei.


www.info-prim.md