ONG PENTRU DREPTURILE OMULUI SE ARATA INGRIJORATE CA MOLDOVA NU A RATIFICAT STATUTUL DE LA ROMA



Organizatiile pentru drepturile omului se arata ingrijorate ca R. Moldova nu a ratificat Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale (CPI). Potrivit lor, ratificarea documentului reprezinta o garantie, pentru prezent si viitor, a securitatii populatiei si corectitudinii activitatii organelor de drept, transmite Info-Prim Neo.

Ratificarea Statutului de la Roma al CPI presupune o protectie suplimentara a cetatenilor, sustinerea activitatii organelor nationale de drept si institutiilor judiciare, dar si garantarea tragerii la raspundere a persoanelor vinovate de comiterea genocidului, crimelor impotriva umanitatii si crimelor de razboi. Moldova a semnat acest document la 8 septembrie 2000, dar pana in prezent nu l-a ratificat.

Veaceslav Balan, coordonator de campanii Amnesty International (AI) Moldova, a declarat joi, 17 iulie, in cadrul unei conferinte de presa, organizata cu ocazia implinirii a 10 ani de la semnarea Statutului de la Roma , ca R. Moldova are o politica pasiva in ceea ce priveste actiunile Curtii Penale Internationale. „Prin tacere tara noastra promoveaza incalcarea drepturilor omului”, a mentionat Veaceslav Balan.

In opinia lui Veaceslav Balan, si in R. Moldova au avut loc incalcari ce intra sub incidenta infractiunilor militare. Exemplu poate servi incorporarea tinerilor sub varsta de 18 ani in timpul conflictului armat de pe Nistru.

Potrivit directorului executiv al AI Moldova, Evghenii Golosceapov, ratificarea Statutului de la Roma de catre R. Moldova este un angajament asumat in cadrul Planului de actiuni Moldova-UE”. Desi planul a expirat in februarie 2008, ratificarea nu a avut loc, ceea ce inseamna ca ca a fost subminata protectia suplimentara pentru propriei cetateni, crede Evghenii Golosceapov.

Curtea Penala Internationala este o instanta judiciara permanenta si independenta, creata de comunitatea internationala pentru cercet area cazurilor de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi.

107 tari ale lumii au ratificat Statutul de la Roma in ultimul deceniu. Documentul a fost adoptat la 17 iulie 1998 si a intrat in vigoare la 1 iulie 2002.

www.info-prim.md