LA CONSULTARILE ANUALE CU ONG, MOLDOVA A FOST REPREZENTATA DE SALVATI COPIII MOLDOVA



08_07_16_refugium2.jpgIn perioada 25-27 iunie 2008, la Geneva, Elvetia, a avut loc Consultarile anuale cu ONG-urile (pre-ExCom) organizate de catre Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR) la Centrul International de Conferinte din Geneva.

La acest prestigios For International au participat reprezentanti ai ONG-urilor din 90 tari. In calitate de observatori au participat reprezentantii Comitetului International al Crucii Rosii,  Organizatiei Internationale pentru Migratiune s.a. Din partea Republicii Moldova, au participat dl Vasile Batcu, Presedinte si Roman Leahu, Manager de proiect, ONG Salvati Copiii Moldova. Reprezentantii tuturor ONG-urilor au avut posibilitatea de a-si expune nu numai realizarile in domeniu, ci si problemele cu care se confrunta in activitatile lor comune.


Reuniunea a fost deschisa cu adresarile oficiale ale dlui Craig Johnstone, adjunctul Inaltului Comisar pentru Refugiati si Magestatea Sa Regina Noor a Iordaniei.


La aceasta intrunire anuala, au fost prezentate rapoarte ale reprezentantilor ONG-urilor active, organizatiilor nationale, regionale si internationale, institutiilor guvernamentale si ICNUR fiind abordate un sir de probleme importante, precum  Legea cu privire la refugiati, integrarea locala a refugiatilor, protectia femeilor refugiate,  protectia copiilor refugiati etc.


Actualitatea temelor au prezentat un viu interes pentru participanti si оn contextul schimbului de experienta, inclusiv discutiile la compartimentele integrarii locale si protectia copiilor neоnsotiti. Aceste probleme Salvati Copiii Moldova le abordeaza sub aspectul unor noi proiecte de viitor si ramine оn cautarea a noi surse de  finantare.
Оn cadrul sesiunii finale, la Palatul Natiunilor din Geneva, a fost prezentat raportul sumar vis-a-vis de Consultarile NGO-urilor. Dl Antуnio Guterres, Оnaltul Comisar pentru Refugiati оn alocutiunea de inchidere si-a exprimat opinia referitor la importanta si eficienta Consultarilor anuale.


Ziua a doua a agendei a inclus si o sedinta la Cartierul General al ICNUR cu dna Robin Ellis, asistent superior, Biroul pentru Europa. Discutiile au fost purtate pe marginea proiectelor оn derulere si cele in curs de implementare ale ONG Salvati Copiii Moldova, asupra aspectelor ce tin de asistenta sociala si medicala in contextul integrarii refugiatilor si solicitantilor de azil in societate. 


Un lucru nu mai putin important a constituit-o stabilirea de noi relatii colegiale cu participantii la aceasta intrunire din alte tari, оn cadrul carora s-au analizat posibilitatile de colaborare si cooperare pe viitor precum si identificarea surselor suplimentare de finantare a activitatilor оn acest domeniu.


D. Maxim,
Presedinte
Societatea pentru Refugiati